НОВИНИ

Протести посрещнаха Нетаняху на Голанските възвишения

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:35, 29.07.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Редица европейски авиолинии отмениха полетите до и от Бейрут в очакване на отговора на израелската армия след атаката на Голанските възвишения, при която загинаха 12 деца и младежи. Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети днес мястото на трагедията.

Според Израел и Съединените щати атаката с ракета е дело на ливанската шиитска групировка Хизбула. Най-смъртоносното от началото на войната нападение по северната граница на Израел заплашва да доведе до пълномащабна война и западните правителства призоваха Тел Авив да покаже сдържаност в отговора си.

Снимки: АП/БТА

С протест беше посрещнат Бенямин Нетаняху в град Мадждал Шамс на Голанските възвишения, където загинаха 12 деца на възраст между 10 и 16 години.

"Сърцето ми се къса от тази катастрофа. Това са наши деца и държавата няма да подмине това. Нашият отговор ще дойде и ще бъде суров", закани се Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

"Махай се от тук, не си добре дошъл!" скандираше множеството.

Посещението на Нетаняху идва след заседание снощи на израелския кабинет по сигурността, който е възложил на премиера и на военния министър Йоав Галант да решат как и кога да отвърнат на смъртоносното нападение с ракета. При атака с дрон тази сутрин бяха убити двама бойци на Хизбула.

"От седмици, дори месеци, сме готови и с всеки следващ ден се подготвяме все повече", каза бригаден генерал Алон Фрийдман - заместник командващ на Северно командване на израелската армия.

В град Мадждал Шамс днес се разделиха с 12-ата жертва на ракетната атака, която порази футболно игрище. 11-годишният Гуевара Ибрахим беше обявен за изчезнал, преди да бъде установено, че е загинал при атаката.

"Достатъчно войни. Достатъчно мъка. Тази трагедия разтърси сърцата ни, разтърси целия ни свят, стига толкова!"

Хиляди се събраха на траурна процесия след най-голямата трагедия сполетяла местното население от общността друзи.

Мадждал Шамс е град на Голанските възвишения, които са окупирани от Израел от войната със Сирия през 1967 година. 21 хиляди души живеят на скалистото плато, около 20% от тях имат израелско гражданство, останалите приемат Сирия за своя родина.

А в ливанската столица Бейрут животът продължава все едно нищо не се е случило.

"Питате ме дали ще има война? Че ние вече сме във война, какво повече да се случи? Не ни е страх от Израел, от Америка или от Нетаняху", подчерта Мухамад Саад - продавач.

С ескалирането на напрежението - турският президент, който яростно атакува Бенямин Нетаняху, заплаши, че може да нахлуе в Израел.

"Точно както нахлухме в Карабах, както влязохме в Либия, така може и да нахлуем в Израел. Няма причина да не го направим. Само трябва да сме силни, за да предприемем такива стъпки", заяви Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Германската авиокомпания Луфтханза и подразделенията ѝ "Суис" и "Юроуингс" спряха полетите до и от Бейрут до 5 август включително. Френските авиолинии "Ер Франс" преустановиха полетите между парижкото летище "Шарл де Гол" до Байрут днес и утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адам Пити с положителна проба за COVID-19
Адам Пити с положителна проба за COVID-19
Изложба, посветена на Хари Потър, беше открита в Брюксел
Изложба, посветена на Хари Потър, беше открита в Брюксел