НОВИНИ

11-и ден огнената стихия на българо-гръцката граница не може да бъде овладяна

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
17:29, 29.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът на българо-гръцката граница продължава да застрашава голяма част от нашата територия. Благодарение на екипите на терен пламъците са пресечени и не са обхванали нови територии от досегашните 70 декара. В района на пожара днес бяха служебният премиер и вътрешният министър, които обещаха допълнителна помощ по въздуха от Франция.

80 огнеборци, военни, горски служители и паркова охрана и днес продължават с гасенето на низовите огнища на браздата в 11-ия ден от борбата с огнената стихия. Помощта по въздух днес беше само от гръцка страна. От утре обаче се очаква да се включат и три летателни апарата от Франция, поискани чрез европейския механизъм за гражданска защита.

"Вторник и сряда мисля, че ще се справят. Те имат голяма съвместимост, 7 тона, мисля, че събират с едно загребване всеки един от самолетите", подчерта Димитър Главчев - министър-председател.

"Въпреки че могат да заработят самолетите и хеликоптерите, колкото и да са те на брой, ние не може да потушим пожара само с тях, трябва да има и физическа наземна сила", категоричен е вътрешният министър Калин Стоянов.

А заради натрупани летателни часове, двата военни хеликоптера от авиобазата в "Крумово", които през последните три дни изляха над 200 тона вода, днес останаха на земята.

"Молбата от Министерството на отбраната беше много прецизно да се използват хеликоптерите. Тук очевидно, че ще има нужда от тях, в момента, в който имат възможност да се включат и те ще се включат", обобщи Главчев.

Прогнозата за жълт код за високите температури допълнително затруднява гасенето на огъня.

"Проблемът е, че прогнозата е за ясно време, високи температури, което означава, че там, където тлеят огнища, е възможно ситуацията да ескалира. За френския самолет знам евентуално, че днес би пристигнал в България, което ще рече, че гасителни действия ще започнат от утре, надявам се хеликоптера пак да ни помогне, както ни помогна вчера", коментира инж. Пламен Поюков - директор на ДГС - Катунци.

А притеснението на хората, живеещи в близките села, остава, докато все още виждат и усещат гъстия дим.

"Страх ме е, много ме е страх!", сподели Димитрина Попова - жител на Петрово.

"Мирише ми, вътре ми мирише, не знам какво ще правим. Ей сега усетих, защото сутрин оставам да се проветри да влезе свеж въздух, а то миризма на изгоряло."

Трите френски самолета ще излитат от летището в Пловдив. Един от тях ще извършва проучвателни полети с цел логистика, докато другите два ще гасят пламъците с общ воден обем от близо 14 тона на полет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За остатъци от пиротехника по пътното платно до взривения склад край Елин Пелин, предупреждават от общината
За остатъци от пиротехника по пътното платно до взривения склад край Елин Пелин, предупреждават от общината
Преговорите за третия мандат започват с независимите депутати
Преговорите за третия мандат започват с независимите депутати