НОВИНИ

Преговорите за третия мандат започват с независимите депутати

Първи на разговори утре са поканени депутатите от двата лагера на разпадналото се "Величие", следобед - напусналите ПГ на ДПС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:17, 29.07.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи на „Има Такъв Народ" последния трети проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент и призова да пристъпят към разговори с останалите политически сили незабавно. Преговорите започват от утре.

Това е последният шанс на 50 тото НС да излъчи правителство, припомни президентът.

"От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет и на фона на конфликтите между партиите, а и на вътрешнопартийните раздори сред редица от тях вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата", заяви държавният глава.

Румен Радев призова ИТН да подходят с отговорност към нелеката задача. И макар третият мандат да не ги задължава още днес да излъчат кандидат за премиер, се надява това да стане в разумни срокове.

Тошко Йорданов заяви, че съзнават в колко тежка криза е страната и че отговорността им е по-голяма отколкото на първите два мандата.

„Ще подходим практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии и независимите депутати. Необходимо е бъдещото управление да стартира с колкото се може по-голяма парламентарна подкрепа", каза Йорданов.

Процесът ще бъде прозрачен пред очите на всички. Разговорите започват още утре и ще са открити за медиите. От партията се надяват до края на седмицата да са наясно може ли да бъде реализиран третият мандат. Йорданов остава оптимист.

"Надежда винаги има, колкото и да е малка, докато не приключи процеса. Няма политически представител в тоя парламент, който да не е казал, че нови избори не са най-доброто решение", изтъкна той.

Сред причините за това е възможната загуба на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. От ИТН ще загърбят всички нападки и реплики в миналото и очакват от другите партии предложения за най-важните за страната приоритети и срокове за тяхната реализация.

"И ако постигнем съгласие на тези разговори, след това вече ще се води разговор за състав на кабинет и кои ще са хората, които ще изпълняват съответната програма, която ще договорим заедно", посочи Йорданов.

Присъствието на медиите ще помогне хората да разберат коя партия ще е виновна, ако се отиде на нови избори.

"Много важно е да видим в момента има ли държавници наистина, а не партийни началници, които си играят собствените партийни сметки и баламосват българските граждани", каза Станислав Балабанов.

"Тук наистина ще трябва двама-трима човека в парламента, това е истината, да преценят дали да пратят страната на избори или да подходят практично. Аз вярвам в здравия им разум", допълни Тошко Йорданов.

Кои са тези двама-трима човека в парламента ще стане ясно по време на преговорите с политическите сили, обясни Йорданов.

Първи на разговори утре са поканени депутатите от разпадналото се "Величие" около Ивелин Михайлов, след това и тези около Николай Марков.

Следобед от ИТН ще очакват на среща депутатите от ДПС, които подкрепят Ахмед Доган и бяха изключени или напуснаха парламентарната група на партията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11-и ден огнената стихия на българо-гръцката граница не може да бъде овладяна
11-и ден огнената стихия на българо-гръцката граница не може да бъде овладяна
Ревност е най-вероятната причина за убийството на 29-годишната жена в Пазарджик
Ревност е най-вероятната причина за убийството на 29-годишната жена в Пазарджик