НОВИНИ

На петия ден след взрива: Пиротехниката в складовете край Елин Пелин продължава да гърми (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 29.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Двамата души, които бяха открити след взрива в складовете за пиротехника край Елин Пелин, са починали от баротравма, тоест от самия взрив. Едната от жертвите вече доказано e синът на собственика. Другото тяло ще бъде идентифицирано до края на деня.

Официално беше потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на бащата на починалото момче - Тодор Попов в социалните мрежи.

На петия ден след взрива пиротехниката в складовете продължава да гърми. Затова много малка част от периметъра е огледан от разследващите.

"Непрекъснато облитаме с дрон, който е с термокамера и непрекъснато ни дава информация къде има активно горене и къде е много висока температурата. За съжаление има много точки в самия склад, където има много висока температура - около 150-200 градуса", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Калин Стоянов не скри изненадата си от появата на неподозиран очевидец.

"На петия ден след взрива се появява свидетел, очевидец, но той не идва при нас, за да изговорим къде и как се е случило и да бъде разпитан като такъв, а отива първо в телевизионните студия", коментира вътрешния министър.

Все още не е ясно дали камерите са записали случилото се. Показанията на пожарникарите и медиците, които са пристигнали първи на място, трябва да добавят нови детайли към инфорацията до момента. Най-важният въпрос е откъде е тръгнал огънят.

"Това ще бъде и един от основните въпроси на пожаро-техническата експертиза, която ще бъде тройна. Един от основните въпроси ще бъде къде е първоначалното огнище на пожара", заяви Наталия Николова, окръжен прокурор на Софийска област.

По нареждане на служебния премиер Димитър Главчев областният управител се срещна с кметове, пожарникари, полицаи, разследващи, еколози и здравни инспектори. Сред темите беше и боравенето с известията чрез системата BG-Alert.

"Всички държавни институции си свършиха добре работата, предвид ситуацията, и в същото време изговорихме, че е необходимо обучение и разяснение на всички кметове на системата и в подобен вид ситуации как да бъде по-ефективни, за да можем максимално много да окажем превенция. Защото, както се иказаха и представители на други институции: със системата е зле, но ако не бъде правилно използвана, се получава хаос, който трябва да превантираме в цялата страна", отбеляза Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин.

Предстои да бъде взето решение какви обезщетения ще получат собственицте на пострадалите къщи. Засега те са над 30, а експерти ще следят да няма злоупотреби, при които разрушения преди взрива се обявяват като поражения от него.

По темата работиха Айше Сали и Варсен Такворян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силите на Виктория Томова не издържаха срещу Ема Наваро в Париж
Силите на Виктория Томова не издържаха срещу Ема Наваро в Париж
Съдът заличи дружеството "ПФК ЦСКА АД"
Съдът заличи дружеството "ПФК ЦСКА АД"