НОВИНИ

Какви са шансовете за реализация на третия мандат?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:51, 29.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са шансовете за реализация на третия мандат?

Макар от "Има такъв народ" да са оптимисти и да дадоха заявка за търсене на колкото се може по-широка парламентарна подкрепа, какво показват настроенията на партиите? Вече са изпратени поканите за утре - те са до независимите в 50-ия парламент. Серията разговори започват в 11.00 часа с независимите депутати от бившата парламентарна група на „Величие", които подкрепят идеолога на партията Ивелин Михайлов.

Следва среща от 13.00 часа с тези, които останаха на страната на Николай Марков. Срещата с Джевдет Чакъров и независимите депутати от ДПС е предвидена за 16.00 часа. На какво мнение са и партиите в парламента?

БСП чакат официална покана за разговори и признават, че неофициално вече са говорили с ИТН. Очакват и другите партии да проявяват държавническо мислене.

"Ние приемаме третия мандат, като мандат на парламента. И се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка на приоритети за развитието на страната ни:, отбеляза Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП.

Резултатът от разговорите ще мине през Националния съвет на партията.

"Разбира се, социалната част за нас е ключово важна - здравеопазване, мирът - знаете, че за БСП винаги сме казвали, че мирът е на първо място, енергетиката също, но нека да не ги поставяме като червени граници. За нас кабинетът трябва да бъде кабинет на националното спасение, експертен кабинет, надпартиен. Сега да се говори за министри, не считам, че е нормално в тази ситуация", отбеляза още Гуцанов.

От ГЕРБ-СДС многократно заявиха, че няма да подкрепят и третия мандат. От ПП-ДБ, които получиха втория мандат и го върнаха веднага, потвърдиха пред БНТ, че ще отидат на преговори, макар да смятат, че възможността за съставяне на кабинет в рамките на този парламент е изчерпана.

От "Възраждане", също многократно заявиха, че трябва да се върви към нови избори. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова ИТН да върнат мандата.

"Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат. Не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната", се казва в позиция на Делян Пеевски.

Изключените и напуснали ПГ на ДПС депутати, обявиха, че ще отидат на разговори с ИТН.

Междувременно служебният премиер Димитър Главчев изрази готовност да остане на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство.

"Ние работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има да се извърви път още, има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат мен, ако питате. Нищо по-добро няма от редовното правителство", подчерта Главчев.

В Конституцията няма точно определен срок, в който получилата третия мандат партия да посочи кандидат за премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на Игрите - 29.07.2024 г., 19:00 ч. (ВИДЕО)
Днес на Игрите - 29.07.2024 г., 19:00 ч. (ВИДЕО)
Ботев осъди остро поведението на феновете на Локомотив след дербито на Пловдив
Ботев осъди остро поведението на феновете на Локомотив след дербито на Пловдив