НОВИНИ

Отново вандализъм във Франция: Арест за хаоса с влаковете, атака срещу телекоми

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 29.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Втори случай на вандалска атака във Франция само в рамките на първите четири дни от Олимпиадата. Телекомуникационните връзки на два оператора бяха прекъснати при координирана атака. На този фон - вече е факт и първият арест във връзка с палежите, които станаха причина три дни бързите влакове в страната частично или напълно да бъдат спрени.

От Париж предава кореспондентът на БНТ във Франция Михаил Иванов

Малко след полунощ, в пет района на Франция са били прерязани кабели от мрежата на основен телекомуникационен оператор. Това е довело до спирането на интернета на абонатите, засегнати са и 25 антени. Властите в страната осъдиха организираната атака, която е изисквала точна информация за мястото на кабелите. Щетите не засягат Париж и Олимпийските игри и се очаква да бъдат поправени до утре.

Отново снощи, ултраляв активист е задържан, след като се е разхождал по влаковите релси недалеч от град Руан. С него са били още двама души, които са успели да избягат. В колата им са били намерени чук, отвертка и гаечни ключове. Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен заяви, че службите са идентифицирали определен брой лица, които биха могли да стоят зад саботажа.

"Очевидно целта на саботажа е много точно премерена. Това не е случайна атака, засегнати бяха три линии. Методът на действие е традиционен за крайнолевите. Но все още се установява дали тези хора са били манипулирани или са действали самостоятелно...Разследването сочи, че е имало нещо като поставено искане", каза Жералд Дарманен - министър на вътрешните работи.

В събота Дарманин не изключи версията за чуждестранна намеса, а Кремъл отхвърли спекулациите във френските медии за руско участие.

"Същите фалшиви новини, същите обвинения без доказателства. Факт е, че има много нискокачествена журналистика, дори уважавания медии не се спират пред нищо, когато обвиняват Русия за случилото се. Това не допринася за имиджа им на достоверни източници на информация", коментира Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Разследването по случая продължава, а засега е по-вероятно атаката да е дошла от група от Франция, отколкото от друга страна. Днес, движението на влаковете е напълно възстановено. Не е ясно дали има връзка между вандалските актове срещу телекомуникационни инсталации и саботажите срещу френската жп мрежа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР предупреди за отменените полети от и за Бейрут
МВнР предупреди за отменените полети от и за Бейрут
Адам Пити с положителна проба за COVID-19
Адам Пити с положителна проба за COVID-19