НОВИНИ

Първанов за обединените на левите формации: Приех без да се колебая, отдавна чакам този момент

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 29.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Аз приех без да се колебая, чакам отдавна този момент. Така Георги Първанов - президент на Р. България от 22 януари 2002 г. до 22 януари 2012 г. - коментира в предаването "Още от деня" меморандума за обединение, подписан от 17 леви формации миналата седмица.

"На левицата й приляга отвреме навреме да разчупи политическия език, защото ние говорим малко скучно, прекалено делово. Наистина е историческо събитие, подобно на това, което стана преди 25 години. Не съм аз архитект, архитект е новото ръководство на БСП и разбира се онези 15-16 други формации, които се включиха много мощно, с въодушевление в разговорите и в самата коалиция", каза Георги Първанов.

"Г-н Зафиров и г-н Гуцанов подчертаха, че предстоят две събития, които да маркират едно ново начало, макар че тази фраза се поизтърка, но ние сме я употребили още 1997 г. Никога не е зле човек да се позове, да влезе, да взаимства най-доброто от историята. Българските политици много често се вглеждаме в огледалото за обратното виждане, както се казва. Има какво да се взаимства от историята, но сега времената и предизвикателствата са други, така че младите хора трябва да намерят новите послания, новите идеи и да тръгнат напред", категоричен е Първанов.

Според него новото начало на лявото обединение е задвижвано от много млади хора.

"На Бузлуджа имаше пълна поляна, огромната част от която бяха млади хора. На сцената 90 на 100 бяха млади хора. Ние ще помагаме с идеи, с организационна работа. Промяна тепърва предстои, но и по-опитните биха могли да бъдат полезни."

На въпрос стопирала ли е Корнелия Нинова до сега устрема на левите да се обединяват, Първанов отговори:

"Би било неприлично и не в моя стил да отправям подобни реплики и да свързвам всичко с нея. Но идеите, които тя лансираше за някакво ляво обединение бяха неприемливи. Тя казваше, че ще се обединим, но само на идейната основа на голямата лява партия", припомни Първанов.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му
ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му
Йоана Илиева пред БНТ: Все още съм твърде малка с малко опит (ВИДЕО)
Йоана Илиева пред БНТ: Все още съм твърде малка с малко опит (ВИДЕО)