НОВИНИ

Рай или не съвсем? Санторини се задъхва от туристи

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 29.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Красив, но буквално залят от туристи - гръцкият остров Санторини не издържа на огромната си популярност. Представители на местните власти настояват за въвеждане на лимит на круизните кораби, които имат право да акостират там. Целта е да бъде ограничен частично потокът от хора.

Как едно райско кътче може да превърне ваканцията в кошмар?

Залез, от който ти спира дъха. Белите къщички, "кацнали" по вулканичния склон и техните емблематичните сини куполи. Магарета, катерещи стръмните калдъръмени улици. Санторини - олицетворението на най-популярната представа за райска ваканция в Гърция.

Но раят, оказа се, е само на картичка. Разположен на едва 70 кв. км красивият гръцки остров се задъхва от огромния поток туристи, които всеки ден акостират на пристанището му.

"Санторини е популярна дестинация, но за съжаление се превърна в жертва на собствения си успех. Нашата инфраструктура просто не е предвидена за толкова много хора. Нито калдъръмените ни улички могат да поберат всички туристи, нито легловата ни база. А струпването проваля една иначе прекрасна вакация в невероятна дестинация", коментира Костас Сакаварас, туристически гид.

Всеки ден на острова с население около 20 хиляди души, пристигат над 17 хиляди туристи. А дори тези, които минават само за няколко часа, всъщност ги прекарват в очакване да дойде техният ред да се снимат пред някоя от знаковите локации. Ето защо от местната управа и бизнеса настояват за таван на броя посетители.

"Проблемът с круизните кораби може да бъде решен и ще си го решим сами. Можем да посрещаме до 8000 туристи на ден и вече сме се договорили за това с асоциацията на круизните кораби. Ето защо, от следващия сезон няма да имаме подобен проблем", категоричен е Никос Зорзос, кмет на Санторини.

Освен, че постоянният поток от круизни кораби замърсява водите около Санторини и другият популярен остров Миконос, щетите от свръхтуризма имат и друго отражение - криза за питейна вода. Островът разчита изцяло на доставки на минерална вода от континентална Гърция, тъй като за битови нужди се използва обезсолена морска вода, която обаче е негодна за консумация. Само за изминалата година на Санторини са пристигнали 3 млн. и 400 хиляди туристи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хидайет Хейдаров спечели титлата на олимпийския турнир по джудо в категория до 73 кг
Хидайет Хейдаров спечели титлата на олимпийския турнир по джудо в категория до 73 кг