НОВИНИ

След решението на ЕК: Хлябът и олиото у нас няма да поскъпнат

Николай Минков
от Николай Минков
18:55, 03.05.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няма предпоставки за поскъпване на хляба. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на изслушването му в парламента по повод забраната за внос на евтино украинско жито, рапица, слънчоглед и царевица. Производители на пшеница заявиха, че до новата реколта складовете са пълни със зърно и няма основание за вдигане на цените. Според преработватели на слънчоглед може да се очаква увеличение на олиото, но за кратко.

Хлебопроизводители обясниха защо няма основания за поскъпване на хляба.

Мирослав Илиев, хлебопроизводител: "Не мисля, че цената на брашното би се покачила след като е в сила забраната за внос на украинско зърно, защото има доста реколта в складовете в България от нашите производители. Качеството е друго и цената би трябвало да няма покачване също така следа новата реколта през юни, юли."

В България в момента има 800 000 тона пшеница повече спрямо миналата година, заяви в парламента земеделският министър Явор Гечев:

"Няма предпоставки за вдигане цената на хляба по никакъв начин, даже има предпоставки за частичното му падане".

Преработватели на слънчоглед обаче допускат евентуално поскъпване на олиото в краткосрочен план, без да уточняват с колко.

"В краткосрочен план наложената забрана за внос на слънчоглед от Украйна, както и общото нежелание на фермерите да продават слънчоглед при текущите пазарни цени има възможност да създаде краткосрочен дефицит на суровина и това може да повлияе на пазара на слънчогледово олио. Ако наистина се създаде изкуствен дефицит, можем да очакваме временно покачване на цените на пазара", каза Георги Койнов от Сдружението на производителите на растителни масла.

Снимки: БГНЕС/Архив

Земеделският министър не се съгласи:

"Няма обстановка за качване на цената, защото понастоящем има по-големи количества слънчоглед 1 млн. тона, отколкото можем да преработим през септември месец, когато е жътвата на слънчогледа."

Министър Гечев обясни, че с новия регламент на ЕК земеделските производители у нас ще получат подкрепа от 10 млн. евро. Служебното правителство обаче настоява да се предоговорят като цяло всички субсидии за страната ни.

По темата работиха: Николай Минков, Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов и Пьотр Нестеров се класираха за втория кръг на турнира в Куршумлийска Баня (Сърбия)
Илиян Радулов и Пьотр Нестеров се класираха за втория кръг на турнира в Куршумлийска Баня (Сърбия)
Теменужка Петкова: ПП-ДБ се държат все едно са първа политическа сила
Теменужка Петкова: ПП-ДБ се държат все едно са първа политическа сила