НОВИНИ

ГЕРБ-СДС не одобриха проектокабинета на ПП-ДП - започват разговори с другите партии (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:31, 03.05.2023
Чете се за: 06:57 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От утре ГЕРБ-СДС започват разговори с останалите политически сили в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат, обяви Бойко Борисов. Ръководството на първата парламентарна група ще разговаря последователно с "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. ГЕРБ-СДС предприемат този ход след като не одобриха правителството, предложено от ПП-ДП, а днес обявиха, че не приемат и управленската им програма.

Възможността за разбирателство между първите две политически сили в парламента за излъчване на правителство с обща подкрепа значително намалява. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че започват разговори с останалите парламентарни групи. Срещите ще се проведат в четвъртък и петък, след което ще има и лидерски срещи. От ПП-ДБ също заявиха, че ако се стигне до излъчване на правителство с втория мандат, те също ще потърсят подкрепа от останалите парламентарни групи.

Борисов: От днес започваме преговори с другите партии, коалиция няма да правим

ГЕРБ ще търсят подкрепа от другите политически сили в парламента, след като не одобриха проектокабинета на ПП-ДБ и разбраха, че няма шанс за персонални промени.

"Днес започваме преговори с другите партии. Коалиция няма да правим, ще приложим същата тяхна коварна хватка", каза Борисов.

В Сутрешния блок на БНТ Кирил Петков обясни, че ГЕРБ-СДС може да контролират работата на правителството, което те предлагат, като оглавят важните парламентарни комисии.

"Те, ако искат да имат контрол в управлението на държавата, те могат да го направят през председатели на комисии. Значи ние в момента тази седмица трябва да разпределим комисиите в парламента и ще ги разпределим по квотен принцип. Ако се гласува нашето правителство, ние сме готови да преотдадем част от тези комисии на тях", каза Петков.

Кирил Петков: Ако ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета "Денков", ще им преотстъпим председателски места на комисии в НС

Борисов видя в това предложение нечисти помисли. Асен Василев не се съгласи с това съмнение.

"С 69 депутати да правиш правителство сам е нещо нечувано. Още по-нечувано е със 64 да правиш правителство. С една дума с този си анонс и с това си поведение, а и с опита да ни подкупват, че щели да сложат 2 млрд. в комисия в парламента, която да финансира общините. Щели да ни дадат комисии. Аз искам да им напомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия, така че с другите партии можем да направим така, че да не получат въобще комисии, ако си играем по този начин. С една дума те взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори", каза Борисов.

"Господин Борисов смята, че ако парите за общините 2 млрд. фонд се разпределят пред камерите в НС, това било подкуп. Много по-добре и по-правилно е парите за общините да се решават в НС, пред камерите, да преценява НС кои са важните проекти, а не зад затворената врата на кабинета на министър-председателя", отговори Асен Василев.

Ръководството на ГЕРБ-СДС разкритикува и управленската програма на ПП-ДБ. Детайлно изброиха слабостите по секторните политики. Според Томислав Дончев финансовата част от програмата влиза в противоречие с предвидените мерки.

"Така наречената програма беше под формата на булети, в екселска таблица, заклинания, лозунги, шепоти. За съжаление имаме дефицити и липсващи цели сектори - европейско финансиране, грижа за децата, което трябва да хоризонтален приоритет, туризъм", каза Томислав Дончев.

ПП-ДБ също ще търсят подкрепа от другите политически сили, ако се стигне до втория мандат.

"Ние вече ясно сме казали каква е програмата, какъв е съставът на кабинет. Ако се стигне до втори мандат, както сме го обявили, ще говорим с всички политически сили за подкрепа на този кабинет", каза Асен Василев.

Останалите четири парламентарни групи са готови да участват в разговори, но без да обещават подкрепа.

"Разговаряме с всички, дори да не уважаваме избраниците, сме длъжни да уважаваме техните избиратели. Единственият кабинет, който ще подкрепим е кабинет с мандата на "Възраждане"", категоричен е Костадин Костадинов.

"Ако има покана, ние ще се отзовем. Ние има какво да кажем, има и какво да чуем, надяваме се от тях, защото страната се намира в трудна ситуация и ние ще направим възможното за преодоляване на политическата криза, за да преодоляваме и другите кризи", каза Мустафа Карадайъ.

"Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка. Казвам тротинетка, защото не звучите като сериозен автомобил, който ще изтегли България от кризата. Няма да бъдем и параван за вашето безсилие. На първия и втория, чиято отговорност е да създадете правителство и да управлявате страната. Ако бъдем поканени на разговори, както винаги сме казвали, ако участваме в преговори, а не в ултиматуми и не да ни ударите по масата програма и състав на кабинет и да кажете натискайте копчетата. Не! Ако бъдем поканени и участваме в преговори, ще се отзовем", каза Корнелия Нинова.

"На разговори ще се отзовем в духа на парламентаризма. "Има такъв народ" ще се опитва да бъде гарант този парламент да е работещ, защото държавата има нужда от спокойствие", каза Станислав Балабанов.

В следващите дни разговорите за правителство продължават, яснота все още няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на закрития български клуб “Иван Михайлов”
Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на закрития български клуб “Иван Михайлов”
Група приятели ремонтират със собствени средства дупките по улиците в Пловдив
Група приятели ремонтират със собствени средства дупките по улиците в Пловдив