НОВИНИ

В разследването на опита за атентат срещу Гешев се включват и чужди служби

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 03.05.2023 (обновена)
Чете се за: 08:20 мин.
У нас
Слушай новината

От Националното следствие отрекоха твърденията, че става въпрос за инсценировка на опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров заяви, че в разследването се включват както израелските, така и други партньорски служби. Възможно е да се направи следствен експеримент, който да възпроизведе отново всеки детайл от взрива срещу кортежа, в който се движил Иван Гешев.

Вече стана ясно, че в този ден Иван Гешев е пътувал с най-защитения автомобил, с който разполагат в НСО и с който той ходи в Украйна. Автомобилът е високопроходим. Днес стана ясно, че бронировката е от т.нар. среден клас. Т.е. защитена е зоната на пътническия салон - вратите и стъклата на автомобила - така, че да пази хората в него от обстрел с автоматично оръжие.

Според информацията, с която разполагаме, предната част, където е двигателят на колата не е защитена. Експертиза трябва да даде отговор на въпроса какво би се случило, ако осколки са успели да попаднат там. По-високият клас защита на този вид автомобили обхваща още предната част на колата, както и задната част, където е резервоарът. А най-високият клас има защита и на гумите.

Вижте част от щетите по автомобила на Гешев

По твърденията на експерти бронировката е основната причина за липсата на пострадали. С уговорката, че взривното устройство е задействано по-рано и основната ударна вълна е минала пред колата, без да я засегне и така пораженията по нея не са големи. На този етап не е ясно какво би се случило, ако осколките са поразили незащитената зона на двигателя.

От Националното следствие казаха, че са назначени множество комплексни експертизи, които да дадат категорични отговори на поредица от въпроси, свързани с взрива пред кортежа на главния прокурор. До момента са готови само предварителните заключения на експертите.

"Ударната вълна е била много силна, скоростта с която осколките са излетели превишава може би 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Скоростта на куршум изстрелян от автоматично оръжие е между 700 и 1000 метра в секунда. Изчисленията на експертите показват, че в случая началната скорост на осколките е била между 7000 и 8000 метра в секунда. Взривното устройство е задействано дистанционно и е избухнало буквално пред кортежа на главния прокурор.

"Предварителната информация е, че самата ударна вълна е изпреварила малко движението на автомобила, просто за части от секундата тя не го е поразила в колонката между двете врати или в предната или задната дясна врата, където всъщност е бронираната част на автомобила. Самите експерти ще кажат какви поражения би нанесла тази ударна вълна с тези осколки, ако попадне в частта на автомобила, където се намира двигателя, която не е защитена", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

При взрива от мястото е изхвърлена и земна маса с дълбочина между 30 и 40 сантиметра и диаметър от два - три метра. Днес от националното следствие обясниха защо, според тях, няма образуван по-дълбок кратер.

"Кратер може да има когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив в страни от пътя, целящ поразяване на МПС по пътното платно, ударната сила е насочена встрани и няма как да има кратер с голяма дълбочина", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Разследващите не уточняват по колко версии работят, но казват, че вече имат насоки, че атентатът е подготвян няколко месеца.

"Разкриването на участниците в него, които са вероятно поръчители, посредници, преки извършители. Установяване на контактите между тях, които при всички случаи са по някакъв начин засекретени и никой от тях не извършвал действия с намерението те да бъдат разкрити от нас", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Разследващият журналист Слави Ангелов е скептичен, че може лесно да се стигне, както до конкретните извършители, така и до поръчителите на взрива:

"Все пак голям проблем е тук, че това става в някаква гориста местност. В градска следа би било по-лесно, защото тези извършители остават много повече следи. Първо - в градска среда има много камери. Има много повече свидетели. Докато тук някой е минал, те са издебнали момент, в който не минават коли, спира, залага това нещо, оттегля се някъде встрани и го взривява дистанционно.

Слави Ангелов за опита за атентат срещу Гешев: Има повече неясноти, отколкото отговори

От Националното следствие отричат тезата, че взривът е инсцениран и отправят покана към авторите ѝ.

"Ако се наложи ние да правим следствен експеримент, което е твърде вероятно, да участват в него. Да се качат в един автомобил и да минат в момента, в който ние възпроизвеждаме взрива, който се е случил", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Според Ясен Тодоров в деня на взрива главният прокурор по изключение се е движил с брониран автомобил:

"Специално съм го питал винаги ли се движи с брониран автомобил, не винаги се движи с брониран автомобил. Не знам дали технически е възможно постоянно да се движи с брониран автомобил".

От партньорски служби разследващите ще искат съдействие, включително, ако е необходимо и за сателитно наблюдение на района както в периода преди взрива, така и по време и след него.

Снимки: БТА

С какви други защитени автомобили разполага НСО - като цяло това е секретна информация, но се знае, че НСО разполага с още три типа защитени лимузини. Те също са от среден клас, защитени са само пътническите им салони. От различни марки са, за да се сменят и едно охранявано лице да не се вози винаги в един и същи автомобил. Това се прави с цел сигурност и намаляване на риска от проследяване.

Стана ясно, че този автопарк на службата не е в първа младост и НСО се нуждае от нови, модерни и добре защитени автомобили. Атентатът срещу Иван Гешев стана повод да се съобщи, че служебното правителство е поръчало три нови бронирани автомобила, но не се казва с какво ниво на защита - дали средно или по-високо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова и ансамбъла за девойки ще участват на турнир в Полша в края на седмицата
Стилияна Николова и ансамбъла за девойки ще участват на турнир в Полша в края на седмицата
Стефан А. Щерев от училището в Белград: Градът е в скръб и шок
Стефан А. Щерев от училището в Белград: Градът е в скръб и шок