НОВИНИ

Журналистът Николай Кръстев: Стрелецът в Белград е бил подложен системно на насилие в училище

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 03.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Балкани
Слушай новината

Подобна трагедия в Сърбия не се е случвала досега. Никога досега толкова много деца не са убивани наведнъж и то толкова хладнокръвно. Това заяви пред БНТ журналистът Николай Кръстев, дългогодишен кореспондент на БНР в западната ни съседка.

Всички се питат защо се е случило това.

От брифинга на началника на белградската полиция стана ясно, че 14-годишният ученик, който застреля 8 свои съученици и охранител, е планирал убийствата. След като е влязъл в сградата на училището, той е стрелял срещу охранителя и едно дете, което е било с него и след това отворил вратата на първата стая и прострелял своята учителка по история. Нападателят е бил отличник по история и не е ясно дали убийствата са провокирани от това, че има двойка по предмета. Такава версия се появи по-рано днес.

Все още не са ясни мотивите за стрелбата в училището в Белград

Кръстев заяви, че според някои информации, стрелецът е бил подложен системно на насилие в училище и в учебна школа по театрално майсторство. Поискал е помощ, но никой не му е обърнал внимание. Според Кръстев властите явно са подценили случая.

Детето е било от добро семейство, баща му е бил лекар. В медиите се твърди, че баща му го е водил да стреля, което се проверява. Трябва да се отговори и на въпросите как детето е получило оръжието. Ако е било в сейф с код, значи е знаело кода.

"Като имате толкова много насилие, младите хората губят усета си за другия, за човека до тях и просто липсва онова, което наричаме емпатия, съчувствието. И това всъщност е най-ценното при хората да не бъдем насилници и да се спираме. За съжаление тези обществени ограничители са все по-слаби. За това в голяма степен допринасят както и реалити програмите, които станаха нещо глобално и станаха познато на всички нас, където хората се надпреварват кой ще бъде по-лош или по-голям насилник и кой ще покаже по-голяма себичност и суровост. Това допринася за това младите хора да изгубят усета за другия и да стават все по лоши и крайни", каза Жарко Требейешанин - психолог.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан А. Щерев от училището в Белград: Градът е в скръб и шок
Стефан А. Щерев от училището в Белград: Градът е в скръб и шок
Елин Топузаков: Няма да се откажем от 3-ото място, не подценяваме Септември
Елин Топузаков: Няма да се откажем от 3-ото място, не подценяваме Септември