НОВИНИ

Теменужка Петкова: ПП-ДБ се държат все едно са първа политическа сила

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 03.05.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Политика
Слушай новината

ПП-ДБ смятат, че са абсолютно самодостатъчни, смятат, че не е необходимо да разговарят с никого, че не им е необходима подкрепа от никого и не е необходима споделена отговорност за управление. Това каза в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

"Не мога да разбера какво кара колегите от ПП-ДБ да е държат по този начин - слушах г-н Лорер по една друга телевизия и той сякаш говореше от името на партията, която е първа политическа сила...

Не мога да разбера на какво се дължи такова високо самочувствие при положение, че първата политическа сила сме ние от ГЕРБ-СДС. Те все пак са втора политическа сила. Усетих едно злорадство от г-н Лорер по отношение на кабинета. Той каза - предложихме кабинет, вижте какъв е и сега да видим ГЕРБ какво ще извади като предложение", каза Петкова.

От ПП-ДБ не са информирали ГЕРБ-СДС за състава на кабинета, който ще предложат и те са го разбрали, както останалите българи - от медиите.

Според Петкова самият подход е неправилен и тези заявки дават да се разбере, че искат цялата власт, абсолютната власт или предсрочни избори.

"Българският народ очаква от българския елит да не да търси вариант за самоизява, а споделена отговорност", каза тя.

Припомни, че от утре започват поредица от разговори с останалите парламентарно представени политически сили. Срещите първо ще бъдат на експертно ниво, ще се обсъдят секторни политики. Искат да чуят какво е мнението на колегите им по ключови въпроси - за излизане от кризата, за бюджета.

Според Теменужка Петкова вариант за кабинет е споделената отговорност. Вариант, който Борисов сподели днес за първи път - правителство на личностите. В този вариант цялата отговорност на страната ще бъде споделена. Според Петкова обаче за него ще могат да говорят след като минат експертите разговори с другите политически сили.

Такава една визия, както и кабинет от експерти, трябва да премине през поредица от разговори, които ГЕРБ-СДС ще проведе в парламента.

"Споделената отговорност включва ангажимент на всяка една политическа сила да участва в извеждането на България от кризата, в която се намираме. Това означава правителство на споделена отговорност и личности", каза Теменужка Петкова.

Заяви още, че не е обсъждана кандидатурата на Росен Желязков за премиер.

Петкова все пак отчете, че разговорите с ПП-ДБ имат и положителен ефект - започнал е на практика диалог между двете коалиции.

"В предишния парламент имаше моменти, в които не разговаряхме помежду си. Успяхме да се обединим около законодателна програма, да работим по управленска програма, започнахме да работим по определени политики в някои сфери, но и в други различията стоят много очевидно", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След решението на ЕК: Хлябът и олиото у нас няма да поскъпнат
След решението на ЕК: Хлябът и олиото у нас няма да поскъпнат
Никола Попов ще ръководи дербито на Варна на "Тича", дадоха Ботев Пд - Лудогорец на Георги Гинчев
Никола Попов ще ръководи дербито на Варна на "Тича", дадоха Ботев Пд - Лудогорец на Георги Гинчев