НОВИНИ

След случая с ударено от ток момче: Започва проверка на мрежите и съоръженията за външно осветление

случая ударено ток момче започва проверка мрежите съоръженията външно осветление
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 15.09.2020
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно инцидент при който 10-годишно момче е било ударено от ток, протичащ към осветително тяло на спортна площадка в село Миндя, община Велико Търново.

ВАП прецени, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл.6, ал.3 от Закона за енергетиката (ЗЕ) да осигуряват изграждането, експлоатацията, поддържането и развитието на мрежите и съоръженията за външно осветление на територията на общината за имоти - общинска собственост, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури в страната, да бъдат разпоредени проверки по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.

Проверките трябва да приключат в двумесечен срок, след което обобщените резултати ще бъдат докладвани на ВАП, за предприемане на съответни действия по реда на надзора за законност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Заемите, които тегли кабинетът, са опасност за бъдещето
Нинова: Заемите, които тегли кабинетът, са опасност за бъдещето
Тимо Вернер ще бъде на линия дербито с Ливърпул
Тимо Вернер ще бъде на линия дербито с Ливърпул