НОВИНИ

След срещата между президента и ЦИК: Има готовност за избори 2 в 1, както и за избори поотделно

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 08.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Избори две в едно са възможни. Това е един от изводите от срещата, която президентът Румен Радев проведе с ръководството на Централната избирателна комисия. Народното събрание определи 14 ноември за дата на първия тур на президентските избори. Все още чакаме от президента датата на извънредния парламентарен вот.

Президентът Румен Радев и ръководството на ЦИК обсъдиха предизвикателствата пред организацията на предстоящите президентски и парламентарни избори. От ЦИК увериха, че имат готовност да организират изборите както поотделно, така и заедно две в едно. Държавният глава препоръча максимално рано да започне разяснителната кампания по гласуването с машините.

Президентът Радев изрази надежда, че ЦИК ще даде необходимата стабилност и гаранция, че изборите ще са честни. Посочи, че разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании. Но също така отделните избори изискват и много повече финансови средства. А за определяне датата на парламентарните избори отбеляза:

"Освен това трябва да отчитаме факта и че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне на парламентарните избори".

Председателят на ЦИК увери, че ще направят необходимото за нормалното протичане на вота.

"ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали се провеждат в един и същи ден повече от един вид избор", каза Камелия Нейкова.

От ЦИК посочиха също, че ако изборите са две в едно, ще е необходимо да се купят още между 1500 и 2000 машини.

"От изложеното от вас до момента означава, че можем да считаме, че избори две в едно са възможни при един нормален ритъм, при условие, че срещнете необходимата финансова и логистична подкрепа от правителството. Кампанията за обучение трябва да стартира много по-рано според мен. Говоря за разяснителната кампания сред избирателите", заяви Румен Радев.

И от ЦИК са съгласни, че разяснителната кампания, особено ако е 2 в 1, трябва да започне максимално рано. Опитът им от предишния вот показва, че избирателите предпочитат предварително да се запознаят с процеса на гласуване. Според Нейкова ако изборите са 2 в 1 и се гласува с една машина, по-добрият вариант е да се гласува с една карта, за да се избегне объркване.

На въпрос, ако изборите са две в едно, коя е по-удобната дата за ЦИК на първия или на втория тур да са парламентарните избори, Камелия Нейкова отговори:

"За ЦИК и двата варианта имат еднаква тежест, еднаква сложност".

Президентът призова за публичност на методиката за тестване на машините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 играчи от Висшата лига със забрана да играят за 5 дни
8 играчи от Висшата лига със забрана да играят за 5 дни
Българите с амбиции за медал на Световната купа по паркур в София
Българите с амбиции за медал на Световната купа по паркур в София