НОВИНИ

След увеличението: Майки от Варна сигнализират, че се бави изплащането на детските надбавки

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 13.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Общество
Слушай новината

Майки от Варна и областта сигнализираха, че на 3 август не са получили обещаните 1200 лева след увеличението със задна дата на обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Не са им били и преведени и последните детски от 780 лева. Това поставя много от хората, особено тези с повече от едно дете, в тежко финансово положение.

Наш екип успя да се срещне и да разговаря с младо семейство, което живее в село Господиново, област Варна. Теодора и Светослав имат две деца - Елица на 7 години и Лилия - на година и 9 месеца. До месец юли са получавали редовно обезщетението за майчинство. Теодора разбира, че ще има и увеличение, което ще ѝ бъде изплатено със задна дата. В сайта на НОИ тя следи кога ще им бъдат преведени парите.

"Не очаквах, че още на 3-ти, както беше обявено на сайта на НОИ, ще получа парите, защото знам, че се изисква технологично време за обработка на всички тези данни. Стана така, че не го получих и на следващата, и на по-следващата дата", обясни майката.

Теодора се опитва да се свържи с представител на НОИ-Варна и да разбере защо има забавяне:

"За съжаление по имейл се отговаря бавно, по телефона успях да се свържа единствено с портиера, който нямаше как да ми помогне. Свързах се с централата в София, но за съжаление те не могат да дадат индивидуална информация. За една майка е доста трудно да ходи постоянно, ако се налага да направи подобна справка".

Докато чакат информация кога ще бъдат изплатени обезщетенията, както и увеличението от 1200 лева, което е със задна дата, семейството на Теодора и Светослав започват да изпитват и финансови затруднения:

"Ами последно получихме в началото на юли. Това е значителна част от семейния бюджет, все пак съм с две деца, те си имат своите нужди... за храна, за дрехи, за обувки. Сега ще се наложи някои ограничения да направим".

Теодора се надява да се разбере какво точно се е случило и да получи полагащите и се надбавки поне до края на месец август. Тя поддържа контакти и с други майки от Варненска област, които не са получили обезщетенията и се оказва, че те съвсем не са малко. Една от тях е категорична, че ще заведе дело и ще си търси правата в съда, но отказа да застане пред нашата камера.

Какъв ще е коментарът на НОИ-Варна ще разберем в началото на следващата седмица.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с двама представители на европейското първенство по пара бадминтон
България с двама представители на европейското първенство по пара бадминтон
Адриан Андреев срещу американец в първия кръг на "Чалънджър" в Станфорд
Адриан Андреев срещу американец в първия кръг на "Чалънджър" в Станфорд