НОВИНИ

Пожарът в Мауи е най-смъртоносния за повече от век в САЩ - жертвите вече са близо 90 (СНИМКИ)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:25, 13.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Броят на жертвите на пожара в хавайския град Мауи достигна 89 души. Това го прави най-смъртоносният в Съединените щати за повече от век. Губернаторът на Хавай Джош Грийн предупреди, че загиналите може да се окажат много повече.

Мащабът на щетите в Хавай. Спасители с кучета продължават да издирват хора под руините. Живописните градове са буквално изравнени със земята.

"Само преди два дни броят на жертвите беше по-малък, но ще продължи да расте. Искаме да подготвим хората за това", каза Джош Грийн, губернатор на Хавай.

Оценките са, че 5,5 милиарда долара ще са необходими за възстановяването на Лахайна, където повече от 2200 сгради, основно жилищни, са унищожени или пострадали, а 850 хектара площи - изпепелени. От магазините, хотелите и ресторантите, които придаваха чар на Мауи, не е останало нищо.

"Трябва да действаме с повишено внимание. Там има тежки метали, токсични вещества след рухването на сградите, газ. Препоръките са да се избягват тези конструкции, които могат да рухнат върху хората, а вече загубихме много животи", каза още Джош Грийн, губернатор на Хавай.

До момента е потвърдена смъртта на близо 90 души - числото е по-голямо от това на жертвите от пожара през 2018 г. в Северна Калифорния, отнел живота на 85 души. Подобна трагедия се случва през 1918 г., когато избухва пожар в засегнатата от суша северна част на щата Минесота, огънят унищожава хиляди домове и загиват стотици хора.

снимки: БТА

Век по-късно сред опустошението в Хавай продължават да стърчат единствено дърветата, които макар и пострадали, изглежда ще преживеят пожарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Аржентина гласуват на национални първични избори за президент
В Аржентина гласуват на национални първични избори за президент
Двама души са пострадали при катастрофа на АМ "Струма" рано тази сутрин (СНИМКИ)
Двама души са пострадали при катастрофа на АМ "Струма" рано тази сутрин (СНИМКИ)