НОВИНИ

Мъж пострада при взрив на газова бутилка в гараж в Пловдив (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 13.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Газова бутилка предизвика мощен взрив и нанесе сериозни щети по жилищна сграда в центъра на Пловдив. Инцидентът стана рано тази сутрин в гаража на 62-годишен мъж от града, докато работел с режеща машина. Пострадалият е със сериозни травми. Настанен е в клиниката по изгаряния, като няма опасност за живота му.

Силен тътен буди рано тази сутрин всички обитатели на този блок на ул. "Михаил Такев" в Пловдив. Хората незабавно са напуснали домовете си.

Вследствие на удара са изпочупени множество прозорци, а вратите на гаража и отломки от автомобила в него изхвърчат на 50 метра разстояние.

Взривната вълна е била изключително мощна и е цяло чудо, че мъжът, в чийто гараж става инцидентът, е оцелял. Пострадалият е с травми по главата и с 24 процента степен на изгаряния.

"Слава на Бога е жив, защото ударната вълна беше много голяма. Като бомба все едно падна, и на всички тук, и на комшиите също, прозорците са изпочупени", обясни сестрата на пострадалия Капка Чомова.

Гаражът е бил на две нива, като според полицията мъжът по-рано е източил бутилка с битова газ в подземната част. Според сина на пострадалия обаче инцидентът е с газовата бутилка на автомобила, която баща му източил вчера.

"На планината бяха и са усетили, че има изтичане на газ и затова я е изпразнил на открито бутилката. Имало е може би технически проблем с газовата бутилка, тя беше източена предварително, но може би е останало някакво количество, което в затвореното помещение е изтекло. Щетите тепърва ще ги оценявам и ще ги възстановяваме", обясни Борис Чомов.

Въпреки че при взривът е изкъртена плоча между гаража и първия етаж на жилищната сграда, конструктивни проблеми и опасност за блока няма. Това показа първоначалният оглед на строителния надзор към район "Централен" в Пловдив.

Разследването продължава, за да се изясни с категоричност какви са точните причини за ицидента, последвалия взрив, както и дали е имало неизправност, или неправомерно боравене с газова бутилка.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнеборци спасиха дома на семейство от пловдивското село Рогош (СНИМКИ)
Огнеборци спасиха дома на семейство от пловдивското село Рогош (СНИМКИ)
Антъни Джошуа нокаутира Роберт Хелениус в 7-ия рунд за победа №26 на профи ринга
Антъни Джошуа нокаутира Роберт Хелениус в 7-ия рунд за победа №26 на профи ринга