НОВИНИ

Следователите избират нов член на ВСС дистанционно

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:42, 13.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Следователите избират нов член на Висшия Съдебен Съвет на общо събрание. Той ще довърши мандата на Евгени Диков, който почина след усложнения от COVID-19.

Общото събрание на следователите е най-голямото онлайн събитие в съдебната система. Над 300 души участват дистанционно в събранието.

Кандидатът е един - Стефан Петров. Ако бъде избран, той ще бъде във ВСС само година и половина, защото толкова остава до края на мандата. Вероятно късия хоризонт е причина да не видим повече кандидати.

Стефан Петров вече е бил член на ВСС от 2007 до 2012 г. и днес му се наложи да отговаря на доста остри въпроси от страна на колегите си.

Тонът зададе главният прокурор, който в онлайн обръщение припомни, че целта му е да се възстанови авторитета на следствието.

Стефан Петров пък обяви, че трябва законодателна промяна, която да позволи на следователите да работят по по-голям кръг от престъпления.

Надявам се, че със съвместни усилия, с усилията на прокурорската колегия, с вашите усилия и с целите, които са пред мен, след няколко години, дай Боже, отварям една скоба и с усилията на Народното събрание, което да разшири правомощията на следователите, тяхната материално-правна компетентност. се надявам след няколко години следствените органи да изглеждат по различен начин. Както изглеждаха в едни години, когато аз бях по-млад и бях част от следствието, заяви Иван Гешев.

Надявам се, че в близко бъдеще ще има промени в НПК и следователите ще бъдат натоварени достатъчно. Другата основна цел е да се чува думата на Следствието във ВСС, обясни Стефан Петров.

Изборът ще бъде следващата събота. Стефан Петров ще бъде избран, ако получи гласовете на повече от половината следователи, които ще гласуват.

От 424 следователи над 390 са заявили, че ще гласуват дистанционно електронно. Около 30 се очаква да пуснат своя вот с хартиена бюлетина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея
Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея
"НАТО 2030": Как съюзът ще излезе от "мозъчната смърт"
"НАТО 2030": Как съюзът ще излезе от "мозъчната смърт"