НОВИНИ

Словакия е на кръстопът - политологът Григорий Месежников говори за "Панорама"

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 17.05.2024
Чете се за: 07:37 мин.
Европа
Слушай новината

Словакия е на кръстопът, обобщава словашкият политолог Григорий Месежников ситуацията в страната. Въпросът, според него, е как ще продължи конфронтацията между управляващите и опозицията.

- Знаем, че ужасните неща често стават по случайност. Но въпреки това, трябва ли да търсим специална причина – защо Словакия? И защо Роберт Фицо?

Григорий Месежников - политолог: "Добър въпрос. Слушаме различни тълкувания. Най-честата причина, която се споменава, е, че словашката политика е силно поляризирана. И има конфронтация между управляващата коалиция и опозицията. Аз смятам, че това е дело на вълк единак. Но има опити от управляващите да обвинят опозицията, че тя е мотивирала този човек да убие Роберт Фицо. А защо Роберт Фицо? Той е неразделна част от словашкия политически живот вече повече от 25 години. Противоречива личност. Радикален политик, особено напоследък. И, разбира се, мотивира хората. Мнозина го подкрепят напълно. Почти толкова са срещу него. Има и някои ситуационни причини терористът да извърши този атентат. Правителството на Фицо провежда изнесени срещи в по-малките градове на Словакия, там, където го подкрепят. След заседанието министрите излизат и се срещат с хората, предимно възрастни. Атмосферата е много сърдечна, приятелска. И този престъпник се възползва."

- Трябва ли да се вглеждаме в този човек, в стрелеца? В неговите политически възгледи? В биографията му? И трябва ли да си зададем въпроса: кому е изгодно?

Григорий Месежников - политолог: "Много странна личност! Преди години е говорил на сбирката на дясно-екстремистка паравоенна организация, Словашки Бранци. Там той хвали този не задължително незаконен, но нерегистриран военен спортен клуб. Освен това членува в националистически ориентирания Словашки съюз на писателите. Писал е книги. В едната има дълго есе за ромския въпрос в Словакия, с расистки предразсъдъци. Не е бил партиен член, но е клонял към националистите. След това обаче, през 2018 г., говори на събрание на организацията, която свали Фицо тогава. Преди няколко месеца е заснет на среща на опозиционна партия. Затова сега някои от управляващите обвиняват опозицията. Мисля, че това е абсолютно несправедливо и дори скандално. От всичко, което прочетох, той изглежда вълк-единак, с психологически проблеми, с усещане, че е непризнат. Искал да е на първо място, в центъра на вниманието."

- Григорий, ние се видяхме преди 20 години, за да говорим за внезапния успех на Словакия. Днес обаче Словакия променя ли се?

Григорий Месежников - политолог: "Да, с радост си спомням нашата среща. Беше време, в което Словакия тъкмо бе започнала пътя си в Европейския съюз. При Мечиар загубихме време във вътрешни спорове и изкривявания на демокрацията. За щастие, Словакия преодоля това и пожъна невероятен успех. Днес ние сме либерална демокрация. Най-интегрираната част от Централна Европа в ЕС. Въведохме еврото. В Шенген сме. Но за съжаление през последните години има промяна. Словашката политика е разделена на две. Националпопулисти с авторитарни тенденции и про-либерални демократични партии с различна ориентация, които образуват коалиции. Когато дойдат на власт, националпопулистите се опитват да концентрират власт. Разбира се, това предизвиква несъгласието на отсрещната страна. Роберт Фицо, който стана министър-председател за четвърти път, започна, поне по мое мнение, да унищожава основни елементи на либерално-демократичния режим. Премахна службата на специалния прокурор. Промени разделението на властите. Сега иска да разруши обществената телевизия, защото там има всички политически мнения. Властта иска държавна телевизия, за да доминира. Днес Словакия е изправена пред предизвикателство: дали управляващите ще успеят да концентрират политическа власт. И как ще се действа, когато премиерът се бори за оцеляване. Аз му стискам му палци за пълно и бързо възстановяване. Да, критикувам неговата политика. Но смятам, че като легитимен премиер с мнозинство той не заслужаваше да изтърпи това, от този луд човек. Въпросът е как ще съжителстват конфронтираните политически сили. Дали ще има поне минимален диалог – или сред управляващите ще надделеят привържениците на силовия подход, които още повече ще ограничат политическата конкуренция и независимите медии. Ще видим. Намираме се на кръстопът."

- Вие самият имате украински произход. А сега, след войната, в Словакия има нови украински бежанци. Дали войната раздира Вашето общество?

Григорий Месежников - политолог: "Аз съм със смесен произход: баща ми е от Украйна, а майка ми е от Русия. Живях в руската част на Съветския съюз. Но днес политически се отъждествявам с Украйна. Подкрепям борбата на украинския народ срещу агресията. При предишния кабинет на Едуард Хегер Словакия за щастие се присъедини към правилната страна на историята. Подкрепи Украйна и прие много украински бежанци. Сега са над 100 000, предимно жени. Словашкото общество е приятелски настроено към тях. Има програми за помощ както от властта, така и от гражданското общество. Вярно е, че сегашното правителство за жалост отказа да достави оръжие на Украйна. Но присъствието на бежанци не влияе негативно на политиката и хората. Мнозинството просто подкрепя мирно решение, разбира се, без да уточнява какво да е то."

- Говорихте за разделенията, за отровната политика. Но това не е само в Словакия. Ще го видим от САЩ то България. Тези разделения преодолими ли са въобще?

Григорий Месежников - политолог: "Ами, мисля, че има по-дълбоки, структурни елементи на това разделение. Не е случайно, че когато управляват нелиберални популисти, те не могат да укрепят позициите си, без да нарушат някои норми. Така че, за съжаление, ние ще останем още дълго в разделението. И за това има обективни причини."

Вижте цялото интервю за предаването "Панорама" във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия разгроми Казахстан с 8:2 в група В на световното първенство по хокей на лед
Германия разгроми Казахстан с 8:2 в група В на световното първенство по хокей на лед
Спортни новини 17.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 17.05.2024 г., 20:50 ч.