НОВИНИ

Словакия въведе локдаун за неваксинираните

словакия въведе локдаун неваксинираните
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:16, 22.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на здравеопазването съобщи, че от понеделник в Словакия е въведена забрана за достъп на хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, тъй като централноевропейската страна се бори с едно от най-високите нива на заразяване с коронавирус в света.

Неваксинираните хора нямат право да влизат в магазини, освен в тези, които се считат за основни, като например магазини за хранителни стоки, дрогерии или аптеки - дори и с отрицателен тест за коронавирус.

"Прибегнахме до енергично блокиране на неваксинираните, защото трябва да ги защитим", заяви министър-председателят Едуард Хегер в ефира на обществената телевизия RTVS.

Според изчисленията на АФП Словакия е на четвърто място в света по честота на заразяване - 917 нови случая на коронавирус на 100 000 жители през последните 7 дни след Словения, Австрия и съседната Чешка република.

"Високият процент се дължи на много фактори, най-важният от които е, че имаме много малко ваксинирани хора", заяви в понеделник пред АФП председателят на Асоциацията на лекарските синдикати Петер Висолайски.

"Приетите ограничения все още са много слаби и не са толкова ефективни, колкото в случая с предишния вариант на коронавируса", каза Висолайски. Експертът заяви, че по-доброто прилагане на съществуващите ограничения и "по-интензивната ваксинация биха могли да намалят броя на инфекциите".

Страната с население 5,4 млн. души има един от най-ниските проценти на ваксиниране в Европейския съюз. Само 45,7% от населението в Словакия е напълно ваксинирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият ръководител на Апелативната спецпрокуратура встъпи в длъжност
Новият ръководител на Апелативната спецпрокуратура встъпи в длъжност
От Байерн Мюнхен взимат мерки срещу неваксинираните играчи
От Байерн Мюнхен взимат мерки срещу неваксинираните играчи