НОВИНИ

Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ

Александър Марков
от Александър Марков
22:06, 11.12.2021 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
служебният кабинет предлага министъра отбраната посланик сащ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебното правителство предлага на президента сегашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов да бъде назначен за посланик на България в САЩ. Предложението е от 10 декември, става ясно от информационната система на МС. Със същото решение кабинетът предлага настоящият ни посланик да бъде освободен.

Самият Панайотов, който оглави Министерството на отбраната във втория служебен кабинет на Стефан Янев, е дипломат от кариерата, участвал е във възстановяването на българското дипломатическо представителство в Афганистан и в периода 2016 - 2020 г. е постоянен представител на България в ООН.

В мотивите за предложението за неговото назначаване е посочено, че "въпреки постигнатите безспорни положителни резултати, двустранните ни отношения със САЩ в редица приоритетни области продължават да крият значителен неоползотворен потенциал".

България разчита по-нататъшната подкрепа на Вашингтон за модернизация на българските въоръжени сили, привличане на нови преки инвестиции в ключови сектори на националната икономика, повишаване на свързаността в региона и развитие на енергийната инфраструктура на страната.

Мандатът на Тихимир Стойчев е изтекъл през юни 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индиец е арестуван за откраднат часовник на Марадона
Индиец е арестуван за откраднат часовник на Марадона
Почина легендата на испанския тенис Маноло Сантана
Почина легендата на испанския тенис Маноло Сантана