НОВИНИ

Служителите в метрото поискаха да бъдат изпълнени обещанията за увеличение на заплатите им

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:45, 15.03.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работещите в столичното метро излязоха на протест. Те искат гаранции, че ще бъдат изпълнени обещанията от февруари за увеличение на заплатите им.

Недоволните излязоха пред сградата на "Метрополитен" в центъра на София, на метри от метростанция "Сердика", която засега не е блокирана. Опасенията на около 2000 души, които работят в столичното метро, са че обещанията, дадени им в края на февруари в договор, който да се подпише с кмета на Васил Терзиев, няма да бъдат изпълнени за 15-процентно увеличение на заплатите, поне в този вид, в който е споразумението. Синдикатите в транспорта се разделиха - от КНСБ настояват всички да получат 15% увеличение, а от КТ "Подкрепа" смятат, че тези, които получават по-високи заплати, трябва да получат по-малко.

"Хората настояват да се изпълни споразумението на Столична община за 15% увеличение на заплатите на всички работещи в градския транспорт. И не разбирам защо само "Метрополитен" има проблем с изпълнението на това споразумение, а в останалите дружества 15% вече са разписани", каза Александър Шопов, Федерация на транспортите синдикати към КНСБ.

снимки: БГНЕС

БНТ: Разделиха се синдикатите в транспорта, как го приемате?

Стоян Пешовски, КНСБ: "За мен това е много глупаво, ние сме едно и се борим за едно и също нещо. Всеки да се покаже кой е по-голям - това за мен е глупаво."

37 милиона лева са осигурени за увеличаване на заплатите. Протестиращите обаче заплашват, че ако не се стигне до съгласие с ръководството на дружеството, е възможно да блокират метростанция "Сердика".

Вижте прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи пред Хърватия в мач на световното първенство по хокей за жени
България отстъпи пред Хърватия в мач на световното първенство по хокей за жени
Спортни новини 15.03.2024 г., 12:40 ч.
Спортни новини 15.03.2024 г., 12:40 ч.