НОВИНИ

Смъртта на Ангел Христов от "Братя Галеви" - какво е известно до момента

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 04.06.2023
18864
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След 11 години издирване Ангел Христов се оказа в България, в родното си Ресилово. Мъртъв. Единият от популярните в криминалния свят "Братя Галеви" е починал във вилата си и днес трябваше да е погребението му. МВР обаче го спря и поиска аутопсия, за да се установи причината за смъртта. Трябва да установи и нещо още по-важно как Ангел Христов е влязал в страната, защото той не е засечен на нито една от границите ни.

Пламен Галев и Ангел Христов се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Те бяха задържани показно през пролетта на 2009 година. През 2012 г. бяха окончателно осъдени за рекет и изнудване. Дни преди Върховният касационен съд да постанови присъдата те изчезнаха. Твърди се, че през последните 11 години са живели в Република Южна Африка.

Мистерията около прибирането в България и смъртта на единия от двамата така наречени "братя Галеви" става все по-голяма. Според местния свещеник Ангел Христов е починал в дома си на 2 юни вечерта.

Официалните документи, които вече са доказателства по разследването, обаче говорят друго, че смъртта е настъпила часове по-късно.

"Има съобщение за смърт на 3 юни, което сутринта в 8 часа е направено. Има издаден смъртен акт от длъжностно лице към община Дупница. Така че ако не беше се намесила полицията в случая, щеше да приключи погребението", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

На този етап няма отговор на въпроса защо, ако Ангел Христов е починал в дома си в Ресилово, където и неговата регистрация по постоянен адрес, смъртния акт е издаден от съседната община Дупница. От общинската администрация днес отказаха да отговорят на въпросите ни с мотива, че е почивен ден. Кметицата на село Ресилово, което е в община Сапарева баня пък разбрала за смъртта на Христов късно снощи, когато била питана по телефона какво знае.

"Освен че имат постоянен адрес тук, в населеното място и че са били извън България, нищо друго. Може да има някой, който да поддържа самия обект - жилищен, но като цяло не съм виждала собствениците на имота. Аз съм ги виждала само на снимка тези лица, на живо не съм ги виждала никога. Така че може и да не го позная дори да съм го видяла", заяви Мариана Доцина, кмет на с. Ресилово.

Оказва се най-много за братя Галеви през последните 11 години знаят не институциите, които ги издирват, а местният свещеник.

"Ние сме си запазили приятелството. Те като напуснаха България, пак се чувахме. Изпращаха поздрави, ние пращахме поздрави", заяви отец Георги Паликарски.

Ангел Христов е получил инфаркт от емоцията при срещата си с близките, твърди свещеник

Въпреки че община Дупница е издала смъртен акт на обявения за международно издирване Ангел Христов, администрацията не е уведомила за това МВР. От полицията разбрали по оперативна информация за готвеното тази сутрин погребение, открили тялото на Христов и с прокурорско постановление назначили аутопсия и експиртиза за идентификация.

"Засега единствената сигурна информация, която имаме потвърдена е, че това е трупът на Ангел Христов", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Другото сигурно е, че Ангел Христов не се прибрал в страната с документи, в които е посочена неговата самоличност.

"Кога и как е влязал няма категорична информация. Близките му дават противоречиви сведения в тази посока. Ние проверяваме всички възможности. Имаше сведения за едни полети от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап. За нас е важно да се установи кога е влязал, от къде е влязал, подпомагал ли го е някой, както и причината за смъртта. Даже изследваме и версия дали влезнал жив или е влезнал трупа му на територията на страната, така че когато има яснота ще ви информираме по тези въпроси", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Не се изключва версията Ангел Христов да се прибрал през зелена граница. Според наши източници разследващите проверяват дори дали не е преминал с група мигранти браздата ни с Турция.

"Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другия т.н. "брат Галев", Пламен Галев", допълни Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Аутопсията на Ангел Христов ще бъде извършена утре. Тя ще даде отговор на вапроса кога и по каква причина е настъпила смъртта, което ще намали или умножи версиите, по които работят разследващите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахил на баскетболната легенда Георги Младенов е новият шампион в ББЛ Б група
Ахил на баскетболната легенда Георги Младенов е новият шампион в ББЛ Б група
Боян Иванджиков и Андрея Дяксова спечелиха Купа България 2023 по ориентиране
Боян Иванджиков и Андрея Дяксова спечелиха Купа България 2023 по ориентиране