НОВИНИ

Сметището на Дупница все още тлее

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 24.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Цял ден противопожарни екипи работиха по окончателното потушаване на пожара на градското сметище на Дупница, което се запали в късния следобед вчера. И към момента тече проверка в най-близкото населено място до сметището, за да се установи има ли опасност от замърсяване на въздуха и опасност за жителите в района.

Няма превишаване на показателите за качеството на атмосферния въздух вследствие запалването на старото сметище тук. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите от този следобед. В съобщението още се казва, че мобилната автоматична станция ще измерва през следващите 72 часа различни показатели, метеорологични параметри, които могат да бъдат измерени, включително: фини прахови частици, серен диоксид, азотен оксид, сероводород и т.н. В рамките на следващите 24 часа ще излязат резултатите за фините прахови частици.

Сериозно задимяване от сметище притеснява жителите на село Джерман

Сметището над Дупница продължава да тлее и в момента. Хората от най-близкото населено място казаха, че не за първи път то се пали. От община Дупница казаха, че преди около седмица е подписан договор за рекултивация на въпросното сметище и се очаква до месец реално тя да започне, което пък да реши окончателно проблема.

Пламъците от горящото сметище над Дупница бяха потушени още през нощта.

"Снощи екипи на Пожарна безопасност и екипи на предприятието по озеленяване към община Дупница предприеха действия по гасене на пожара. И беше овладян, но сега в момента дими", обясни зам.-кметът на общината Крум Милев.

МОСВ: Няма превишения на показателите за качеството на въздуха край Дупница

Овладяването на тлеещия пожар продължи и днес. Освен с вода, сметището беше засипвано и със земна маса.

"Просто няма какво да се направи, не може внезапно да се изгаси за два часа, ще търпим. Шест пожарни са гасили там пожара, така че работата е поета, ама случва се в тези горещини", коментираха Росен и Анелия Граховски.

Мобилна станция ще следи за евентуално замърсяване на въздуха в района.

"Поискана е от нас още вчера, РИОСВ-Перник я доставиха още снощи, но все още нямаме данни от тях за измерването на въздуха", каза още зам.-кметът.

По информация на противопожарните екипи, гасили сметището на Дупница, причината за запалването му е образуването на газ.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение разтърси Крит и причини материални щети
Земетресение разтърси Крит и причини материални щети
Човешка небрежност е причинила пожара в Сакар
Човешка небрежност е причинила пожара в Сакар