НОВИНИ

Собственици на заведения във Варна настояват за помощ от държавата

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 04.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Заведенията на открито скоро ще отворят врати. На 6-ти май те могат да посрещнат първите си клиенти, но спазвайки стриктно мерките за хигиена и отстояние между масите. Заради намаления капацитет, много собственици на заведения признават, че работата в този режим ще е финансово нерентабилна и настояват за помощ от държавата.

В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев се казва, че заведенията с открити площи могат да обслужват клиенти само, ако масите са на разстояние 2,5 метра една от друга, като на една маса могат да стоят не повече от 4 души или една семейство.

Масите и столовете трябва да се почистват и дезинфекцират след всеки клиент, а обслужващият персонал в заведенията трябва да носи предпазна маска.

Диспенсъри с дезинфектанти пък трябва да са поставени на видни места в заведението.

Очаква се до 5 май от Българската агенция по безопасност на храните да обявят дали обектите ще трябва да отговарят и на допълнителни изисквания.

Това, което тревожи най-много собствениците на заведения е силно намаленият капацитет от клиенти, които обектите им ще могат да обслужват. Така те няма да могат да генерират печалба, а е възможно дори да са на загуба.

Според ресторантьори, отварянето на заведенията трябва да е съпътствано с допълнителни подпомагащи сектора мерки.

Желязко Каракашев, ресторантьор: Колегите от сдружението на заведенията снощи ме информираха, че две трети от заведенията няма да отворят, тъй като са в режим на нерентабилност. В цяла Европа са предприети пакет от мерки с четири пункта, които са много прости - субсидиране на заетостта, точно разписани правила и здравни норми за сигурност в заведенията, третото нещо е намаляване на ДДС и четвъртото - за една година спиране данък осигуряване.

От бранша настояват за намаляване на ДДС-то до 5% за периода на кризата и 9% след това. Според тях, тази ставка ще изсветли бизнеса и ще допринесе за отварянето на повече работни места. Собствениците на заведения смятат, че мярката 60/40 до момента е неефективна за бизнеса им.

Желязко Каракашев: Когато се отвори и има определени обороти, тя ще подпомогне действително и ще изпълни своите функции, но тя трябва да бъде действително съчетана с намаляване на ДДС.

По отношение на предстоящия летен сезон, представители на туристическия бранш от Варна казаха, че правителството трябва да обяви в най-скоро време изискванията за работата на хотелите.

Ремонтите там вече са започнали и за да не бъдат усилията на собствениците напразни, трябва отсега да се знаят критериите, на които да отговарят. Разбира се, трябва да са синхронизирани с тези в другите европейски страни.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на заведения в София не са доволни от новите изисквания
Собственици на заведения в София не са доволни от новите изисквания
Спортът на открито отново е разрешен от днес
Спортът на открито отново е разрешен от днес