НОВИНИ

Собственикът на обърналия се край Карнобат камион е санкциониран няколко пъти за нерегламентиран превоз

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:58, 27.07.2023 (обновена)
7945
Чете се за: 05:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Камионът, който вчера затвори за близо 14 часа АМ "Тракия" и нанесе сериозни щети на пътната инфраструктура, е бил без технически преглед и изряден лиценз.

Машината е собственост на дружеството "Бозав" ЕООД, а негов собственик е Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол, който доби популярност преди няколко години в социалните мрежи като ловец на бежанци. По разпореждане на транспортния министър от "Автомобилна администрация" започват проверки на две фирми.

Камионът, който предизвика тежката катастрофа на АМ "Тракия", не е минал технически преглед. Валидността от последната проверка е изтекла преди повече от три месеца, показва справка в сайта на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". При друга справка в онлайн системата TollPass откриваме, че камионът се е движил с още нарушения - два неплатени електронни фиша за липса на маршрутна карта в размер на 1500 лв. от юли и август 2021 г.

По първоначални данни камионът е собственост на фирма "Логтранс БГ". Според информацията в публичните регистри компанията е основана през 2017 г. с офис в Равда. Името ѝ стана публично известно в медиите през септември 2021 г. , когато шофьор на тир, пълен със зърно, уби две деца и баща им в Айтос и рани тежко пешеходци при кървава катастрофа. Спукана гума , прегряване на спирачките и претоварване бяха сред версиите, по които работиха разследващите.

Оказва се, че същата година, няколко дни преди инцидента, друг шофьор на компанията е признат за виновен от районния съд в Елин Пелин, че е шофирал товарен автомобил в района на Нови хан, който не е бил регистриран по надлежния ред. Съдът е наложил адиминистративно наказание - глоба от 1000 лева. По телефона управителят отрече да има връзка с последния инцидент на АМ "Тракия".

Данаил Иванов: Не е мой. Той е собственост на Динко, не е мой. Аз съм го продал на Динко.

БНТ: А откога е прехвърлен?

Данаил Иванов: Преди Нова година е прехвърлен. 2022 г. е продаден камионът. Прехвърлен е нотариално, всичко, талони, всичко си е негово. Имам си документи. И той човекът може да си представи документи, няма смисъл тук да се търсят някакви излишни сензации.

По-късно през деня проверка на министерството на транспорта установи, че камионът е продаден на фирма "Бозав" през декември миналата година. Фирмата "Логтранс БГ" обаче не е изпълнила законовото си задължение в 30-дневен срок да отпише превозното средство от своя лиценз, за което ще бъде санкционирана и цялата ѝ дейност ще бъде проверена.

Фирмата, свързана с бизнесмена, известен като Динко от Ямбол, притежава лиценз за вътрешни товарни превози от 5 март 2021 г. Към лиценза са вписани 4 товарни автомобила. Проверка на министерството е установила, че от тях само един има валиден технически преглед. Фирмата има още 5 превозни средства , регистрирани като пътна помощ, от които 3 нямат валиден технически преглед. Превозвачът не е включил съответния камион в притежавания от нея лиценз, което се класифицира като нерегламентиран превоз. За последните две години превозвачът е санкциониран 6 пъти, като при четири от случаите е констатиран нерегламентиран превоз на товари, а другите два са за претоварване и за непокрит товар.

"В хода на проверката е установено, че фирма "Бозав" ЕООД е с изтекла финансова стабилност на 18.02.2022 г. За това нарушение ще бъде съставен акт и ще бъде наложена принудителна административна мярка – временно спиране дейността на превозвача с отнемане на заверените копия към лиценза до отстраняване на тази нередност".

Потърсихме по телефона собственика на камиона Динко Вълев, който отказа да коментира множеството открити нарушения.

"Хубав ден желая. Жив и здрав да си."

По случая е образувано досъдебно производство за значителни щети по инфраструктурата на магистралата. Назначени са множество автотехнически експертизи и предстои да стане ясно дали фирмата ще плати за нанесените поражения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъснения на влакове и безпорядък на гарите заради забавянето по линията София - Варна
Закъснения на влакове и безпорядък на гарите заради забавянето по линията София - Варна
Николай Бодуров става част от треньорския щаб на Пирин Благоевград
Николай Бодуров става част от треньорския щаб на Пирин Благоевград