НОВИНИ

Украйна е започнала основната част от контраофанзивата си

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:19, 27.07.2023
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е започнала основната част от контраофанзивата си с участието на хиляди военни и западни бронирани машини, съобщава британският вестник "Телеграф". Основното направление е Запорожието.

Украйна за първи път пое отговорност за нападението срещу Кримския мост през октомври. Русия съобщи за осуетен "терористичен акт" срещу кораб от Черноморския флот. По случая е задържан руски моряк. При поредни руски въздушни удари срещу пристанищната инфраструктура в Одеса е загинал охранител, повреден е един терминал, съобщи украинският губернатор.

Украйна настъпва в три посоки - Донецк, Бахмут, и основно в Запорожието на юг. Целта в Запорожие е да се прекъсне сухотъпната връзка между Русия и Крим. Президентът Зеленски снощи приветства "много добрите резултати", постигнати от страната му на фронтовата линия, а днес посети град Днепър.

С военни и цивилни представители той обсъди ситуацията на бойното поле, снабдяването на украинските части и подсилването на противовъздушната отбрана. Зеленски връчи награди, включително на медици от местната болница, където се лекуват много от украинските военни, пострадали на фронта.

"Благодаря ви, че спасявате животите на нашите момчета и момичета и посвещавате цялото си време, вашия живот и здраве за да лекувате нашите бойци", каза той.

Операцията, нанесла сериозни щети на Кримския мост през октомври, е дело на Службата за сигурност на Украйна, обяви нейният шеф Василий Малюк на официално събитие.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим. Това е една от нашите акции, а именно разрушаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година", обясни той.

Русия е арестувала свой моряк във връзка с подготвян терористичен акт срещу кораб от руския черноморски флот. В заподозрения са открити две самоделни бомби, твърди се, че той е предавал държавни тайни на Украйна. В рамките на дни Москва съобщи за втори товарен кораб със следи от експлозиви в трюма. Чуждестранният зърновоз "Ривър" е пътувал през Керченския проток от турското пристанище Синоп към Ростов на Дон за вземане на товар.

Зеленски и Столтенберг са разговаряли за деблокиране на зърнения коридор в Черно море

Украинската централна банка прогнозира, че зърненият коридор през Черно море ще остане затворен до края на войната. На среща на върха Русия- Африка в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин обяви, че страната му може да замени украинските доставки. Той обеща безплатни количества за шест държави и осъди западните санкции срещу страната му като "лицемерни".

"През следващите 3-4 месеца ще сме готови безвъзмездно да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централно-африканската република, Еритрея по 25-50 хиляди тона зърно. Ще осигурим и безплатна доставка на тази продукция до потребителите", каза Путин.

Руският лидер заяви, че през последните дни Украйна е засилила нападенията си в южната Запорожка област, но според него Киев не е постигнал успех на никой от фронтовете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янко Илиев осигури четвърто отличие за България от европейското по бокс за юноши и девойки в Румъния
Янко Илиев осигури четвърто отличие за България от европейското по бокс за юноши и девойки в Румъния
След бурите: Поражения в Търговище, токов удар уби есетрите в Екомузея в Русе
След бурите: Поражения в Търговище, токов удар уби есетрите в Екомузея в Русе