НОВИНИ

Социален патронаж пазарува на трудноподвижни или самотни хора в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:50, 16.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.

Важно за всички трудноподвижни или самонти хора в София. Всеки, който има нужда от продукти, а не може да си ги набави сам, да се обади на горещите телефони - 02 8188522 или 02 8188523.

На обявените линии ще се свържете със столичното общинското предприятие „Социален патронаж" и те ще ви помогнат като ви напазаруват. Работното време е от 09 до 16ч. Вижте и реакциите на хората на едни от първите адреси посетени днес.

Екипите на общинското предприятие "Социален патронаж" вече започнаха с доставките на храни и лекарства за трудноподвижни хора, възрастни хора или такива с хронични задравословни проблеми.

Първият адрес е на бул. "Гоце Делчев", при 77-годишната Ели. Жената има паркинскон и е в инвалидна количка. Била изключително притеснена как ще си пазарува преди да разбере за безплатната услуга.

Анита Толева, съседка на Ели: Много, много сме благодарни, особено тя, тя се беше притеснила жената, какво ще правя аз. Защото имаше при нея един социален работник, но тя не иска вече, страх я е заради коронавируса и остана беззащитна. Викам не бой се, нещо ще направиме, спокойно и тя се успокои.

Какво си е поръчала?

Анита Толева, съседка на Ели: Олио, сирене, яйца, кашкавал, захар, лук, неща от първа необходимост.

Хората в нужда дават списъка с продукти от които имат нужда и необходимите пари за пазара , а социалните работници им ги носят на адреса. Много доброволци също предлагат подобна услуга.

Александър Камеков, шофьор на ОП "Социален патронаж": Като влизаме по входовете има на места закачени бележки от съседи, които си предоставят услугите за пазаруване на възрастни самотно живеещи хора.

Основната цел на кампанията на общината е възрастните хора да не излизат навън, а единственото условие е да нямат близък, който може да им помага. За последните два дни екипите са се отзовали на близо 80 адреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка за социални помощи в София
Опашка за социални помощи в София
МВнР: Австрийските авиолинии прекратяват всички полети от 18 март
МВнР: Австрийските авиолинии прекратяват всички полети от 18 март