НОВИНИ

Социалист от Люксембург стана зам.-председател на ЕП на мястото на Ева Кайли

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:21, 18.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
социалист люксембург стана зам председател мястото ева кайли
Слушай новината

Евродепутатът от Люксембург от Групата на социалистите и демократите Марк Ангел е новият зам.-председател на Европейския парламент на мястото на Ева Кайли, която беше отстранена от поста и от групата на социалистите заради обвиненията в корупция срещу нея.

Коя е Ева Кайли - обвинената в корупция евродепутатка

Марк Ангел беше избран след второ гласуване. При първото той не успя да получи необходимото абсолютно мнозинство от 278 гласа. При второто гласуване го подкрепиха 307 евродепутати. Негови конкуренти бяха Гуендолин Делбос-Корфилд (Зелени/ЕСА, Франция) и Анализа Тардино (ИД, Италия).

Европейският парламент има 14 заместник-председатели, които могат да заместват председателят Роберта Мецола при необходимост, включително да председателстват пленарните заседания. Те са и също така членове на Бюрото на ЕП, което определя правилата, гарантиращи ефективното функциониране на парламента. Наред с другите си задължения, Бюрото изготвя предварителния проектобюджет на парламента и взема решения по административни, кадрови и организационни въпроси. При избора на членове на Бюрото, членовете на ЕП се стремят да гарантират, че заместник-председателите и квесторите отразяват в голяма степен числеността на политическите групи в парламента.

Ева Кайли остава в ареста за още един месец

През декември Кайли, нейният партньор и бившият италиански евродепуат Антонио Панцери бяха арестувани от белгийската полиция по обвинение в корупция и участие в организирана престъпна група с цел прокарване на интересите на Катар и Мароко в Европейския парламент.

Снимки: БГНЕС

В началото на пленарната сесия на Европейският парламент в понеделник председателят Роберта Мецола обяви започването на спешна процедура за снемане на имунитета на още двама евродепутати, които също са замесени в корупционния скандал в Европарламента - белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Коцолино.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече работи новият кризисен център в София за пострадали от домашно насилие
Вече работи новият кризисен център в София за пострадали от домашно насилие
Повдигнаха обвинение на мъж, подал фалшив сигнал за бомба в столичен мол
Повдигнаха обвинение на мъж, подал фалшив сигнал за бомба в столичен мол