НОВИНИ

Социалният министър: Арестите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова не са кризисен пиар

социалният министър арестите бойко борисов менда стоянова севдалина арнаудова кризисен пиар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 18.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви в Русе, че арестите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова не са кризисен пиар. Без да уточнява чия е вината, той смята, че това е дългоочакван момент от българския народ за справедливост и възмездие.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА АРЕСТИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Министърът Георги Гьоков посети мобилния пункт за подпомагане на влизащите в България украински бежанци на Дунав мост в Русе. Той разговаря със служителите на Агенцията по заетостта, които на място им дават информация за възможностите за работа в страната. В Русе в Бюрото по труда вече е регистриран първият бежанец, на който ще бъде осигурено работно място.

Служителите от Бюрото по труда в Русе са консултирали 51 украински бежанци, но само един от тях е пожелал да остане в Русе и да работи. Той е показал диплома за електроинженер и ще бъде насочен към подходящ работодател. Останалите още не били наясно какъв статут ще поискат. А това, по думите на министър Георги Гьоков е най-важното в момента.

Най-важното за нас е да изберат какъв статут искат да имат в България, дали като туристи, които биха се върнали обратно след края на военните действия, дали биха поискали хуманитарен статут, включително и временна закрила и оттам да предложим на всеки, според това какво очаква адекватни мерки за тях, каза Георги Гьоков – министър на труда и социалната политика.

Информацията за работните места, която дават служителите на Агенцията по заетостта, е за цялата страна. Те имат ангажимент и да изготвят профил на всеки влизащ в България украински бежанец, за да му се осигури адекватна работа.

Пък българските работодатели се оказа, че очакват свежа работна ръка и сега започнахме да говори 100-150-200 хиляди работни места, сигурно не са толкова много, но има достатъчно работа за много хора. Традиционно в ай-ти сектора, във всички инженерни дисциплини, контактуваме постоянно с химици, строители, в шивашката индустрия, където традиционно липсва работна ръка, допълни Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Министър Гьоков коментира още, че е възможно в рамките на тази година да се увеличи още веднъж минималната работна заплата, която от 1 април става 710 лв. Работна група изготвя нов механизъм за определяне на нейния размер.

Ако се налага при актуализацията на бюджета ще бъде предложена сигурно нова минимална заплата. 14.50 В момента Европа приема директива за адекватните минимални работни заплати и мисля, че ние ще се съобразим с тази директива, но тя общо взето ще ни насочва към някакъв процент от средната работна заплата или медианата работна заплата и ние долу-горе ще се движим в тази посока - около 50 % от средната работна заплата, допълни Гьоков.

По повод предложението за въвеждането на форсмажорни обстоятелства заради войната в Украйна, министър Гьоков каза, че то се обсъжда с работодатели и синдикати, но решението ще е в полза на българския бизнес.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция нахлу на конгреса на БФС по сигнал на 112 (Снимки)
Полиция нахлу на конгреса на БФС по сигнал на 112 (Снимки)
България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата
България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата