НОВИНИ

Социалното министерство и УНИЦЕФ започнаха кампания за приобщаване и образование на уязвими деца

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:21, 20.04.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Над 16 000 деца и 10 000 родители от 10 общини в Бургас, Сливен и Стара Загора получиха достъп до патронажни грижи за бременни жени и семейства с малки деца, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и услуги за превенция и подкрепа.

3-годишната пилотна програма "Европейска гаранция за детето" има за цел да гарантира равен достъп до ключови услуги за най-уязвимите деца.

Програмата на УНИЦЕФ и социалното министерство е насочена към деца с увреждания и затруднения в развитието, деца от семейства в уязвима ситуация. На заключителната конференция стана ясно още, че едно от всеки четири деца в Европейския съюз е в риск от бедност или социално изключване.

"Трябва със сигурност да им обръщаме повече внимание, именно защото са различни. Ние трябва да сме опората на тези деца в живота им, ние, "нормалните", трябва да сме хората, които им показват, че това, че те са различни физически и не само, не ги прави по-малко компетентни от нас, напротив", каза Ваяна Димитрова, младежко участие към УНИЦЕФ.

"Когато става въпрос за децата, всичко трябва да идва от сърцето, те винаги трябва да са на първо място, за тях трябва да бъдат отделяни най-много средства от бюджета, те трябва да са в основата на държавната политика", допълни Филип Кори, зам. регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас мина и през Агут за място в четвъртфиналите в Барселона
Карлос Алкарас мина и през Агут за място в четвъртфиналите в Барселона
Везенков най-резултатен за Олимпиакос на старта на плейофите в Гърция
Везенков най-резултатен за Олимпиакос на старта на плейофите в Гърция