НОВИНИ

Социалното министерство: Помощите за вода се изплащат съответно законовите разпоредби

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:36, 24.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
социалното министерство помощите вода изплащат съответно законовите разпоредби
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

От социалното министерство отговориха на критиките на омбудсмана Диана Ковачева за помощите за вода

Тази сутрин в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана Ковачева критикува Министерството на труда и социалната политика, че не прилага закона и не се изплащат помощи за вода.

От министерството отговориха за БНТ, че разпространяването на тезата, че хората не получават полагащите им се по закон помощи за вода е невярна. Цитираха Закона за социално подпомагане (ЗСП) социалните помощи, където се казва, че помощи за потребление на вода се предоставят по определени критерии, условия и изисквания.

"Предоставянето на помощите по реда на ЗСП в т.ч. и на месечните се осъществява в съответствие със законовите разпоредби. Реферирането на механизми за социална защита от различни секторни политики, в случая ВиК, за уязвими групи, които са дефинирани в Закона за социално подпомагане и неговите подзаконови актове, не ги превръща автоматично в социални помощи".

В отговора се казва още, че МТСП стриктно изпълнява предвидените в закона задължения и никога не е допускала неговото нарушаване. Помощите за вода по смисъла на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги не са социални помощи. Този закон определя само обхвата на лицата, потенциални бенефициенти на специфичен вид помощ за битово потребление на вода.

Самата помощ може и следва да се предоставя по начин, гарантиращ реално получаване на услугата, а не само изплащането на определена парична сума. В Закона за социално подпомагане, който нормативно регламентира механизма на социалното подпомагане, е определен редът и начинът за това. Тези основни жизненоважни потребности са ясно дефинирани в ЗСП, а водата е включена в техния обхват. И това се изпълнява.

"Няма как всяка една жизненоважна потребност да се извежда като обект на отделна регламентация и помощ предвид спецификата на структурата на потребностите на всеки човек или семейство. Законодателят акцентира върху осигуряване задоволяването на основните жизненоважни потребности като цяло съобразно социално-икономическото развитие на страна и това ние го правим. Социалните помощи са да подпомагат задоволяването на потребностите на хората, изпаднали в критична ситуация, осигурявайки им достъп до самите услуги и се изплащат в съответствие с нормативните разпоредби. Предстои техният обхват да се разшири и да се увеличава техният размер. От 1 юни 2023 г. те ще бъдат обвързани с линията на бедност", пишат още от министерството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни лекарски екипи ще посещават малките населени места, съобщи здравният министър
Мобилни лекарски екипи ще посещават малките населени места, съобщи здравният министър
Изабелла Шиникова се класира за финал на двойки на турнир по тенис в Тунис
Изабелла Шиникова се класира за финал на двойки на турнир по тенис в Тунис