НОВИНИ

Социолози: Ще трябват между 3 и 4 формации за съставяне на правителство

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 28.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Ще трябват между 3 и 4 формации за съставяне на правителство. Това мнение изрази в "Денят започва" социологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан”.

"Все още не е ясно дали имаме 8 или 9-партиен парламент. При една бариера от около 100 000 гласа „Величие“ може да остане над ръба. Битката за второто място вече не е голяма интрига, по последни резултати ПП-ДБ са с малка преднина пред "Възраждане". При 9-партиен парламент ГЕРБ отиват до 60 мандата. Ще трябват поне 3 формации, за да се състави правителство. А може би и 4", отбеляза Първан Симеонов.

Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” коментира, че "червената лампичка" след края на изборния ден е резултатът на "антисистемните радикални играчи".

"Между една четвърт или около 30 на сто от депутатите в парламента ще бъдат представели на антисистемни радикални играчи. Става въпрос за партии „Възраждане“, МЕЧ, „Има такъв народ“ и „Величие“. Всички те виждат своята ниша да останат твърда опозиция. Политическото им поведение ще бъде на една радикална опозиция и това представя други линии. Базисните консенсуси може да започнат да се пропукват", каза Боряна Димитрова.

Остава огромен избирателният корпус, който не гласува, подчертаха социолозите.

ГЕРБ ще подминат 600 000 гласа при 550 000 на миналите избори. ПП-ДБ са подкрепени от 340 000 души, при 300 000 на миналите избори.

"Лятото тези партии са ударили дъното, сега леко отскачат от него. Но по-интересно е друго. ДПС сумарно ще имат 400 000 гласа, което опроверга първоначалното очакване да има отдръпване на електората", смята Първан Симеонов.

"От едната страна имаме етнически представители, а от другата са силно радикални представители. Ще трябва да се търси възможност за разговор с тях", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интригата се заплита - 9 партии влизат в новия парламент според данните на ЦИК
Интригата се заплита - 9 партии влизат в новия парламент според данните на ЦИК
Убедителна победа на "Алианс за права и свободи" пред "ДПС - Ново начало" в Турция
Убедителна победа на "Алианс за права и свободи" пред "ДПС - Ново начало" в Турция