Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Социолозите: Партиите залагат на твърдите си ядра

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:21, 12.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Централната избирателна комисия определи условията и реда за извършване на социологически проучвания в изборния ден. Според проучванията си агенциите очакват партиите да заложат на твърдите си ядра. А активността - да бъде сравнително ниска.

Партиите, които имат по-устойчиви и големи твърди ядра, ще заложат основно на тях за вота на 2 октомври, смятат социолозите.

"Вече виждаме действия на част от така основните политически партии, които говорят за такъв тип стратегия: съхраняване на собствените избиратели и привличане на симпатизанти на други партии", каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

"Потокът от предсрочни избори със сигурност доведоха до умора в избирателя и тук всяка партия се насочва към твърдите си ядра и мобилизация на тези твърди ядра. Това минава чрез пропаганда вътре към самите тях", каза Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл".

Според Геновева Петрова през последните две години се наблюдава тенденция на разлагане на досегашната партийно-политическа система.

"Тук роля имат не само крайни популистки формации. Тук роля имат така всички нови формации, които даже самите те себе си не наричат партии. Това са формации, които пък точно обратното - те нямат твърди и устойчиви ядра от симпатизанти. Те разчитат в много по-голяма степен на емоционален вот и на увличането му и запалването му буквално в последните дни от предизборната кампания. Нещо, на което станахме свидетели при поредицата от предсрочни избори през миналата година", каза Геновева Петрова.

Светлин Тачев очерта говоренето в кампанията в няколко посоки.

"Това е битката изток-запад. Тя измести битката: статукво-промяна. Като част от тази битка е говоренето за енергийната криза. Тук има още една битка, която е характерна за всеки едни избори и това е какво е направил предишния, тоест обвиненията между политическите формации кой какво е направил и кой какво не е направил, като на това се набляга повече отколкото на това какво трябва да се направи и какво ще направим", каза Тачев.

"Има един сериозно отсъстващ елемент и това е бурната гражданска енергия, която съпътстваше и трите бих казала избора, които се проведоха през миналата година", каза Геновева Петрова.

"Изглежда поне на този етап, че избирателната активност ако не по-ниска, то тя ще е горе долу колкото на последните предсрочни парламентарни избори през ноември", каза Светлин Тачев.

Изводът: на партиите ще им се наложи да мотивират повече хора да гласуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова не успя да стигне до репешажите на Световното по борба в Белград
Биляна Дудова не успя да стигне до репешажите на Световното по борба в Белград
Невяна Владинова: Момичетата са готови да покажат най-доброто, на което са способни
Невяна Владинова: Момичетата са готови да покажат най-доброто, на което са способни