НОВИНИ

Украинската контраофанзива: Киев отвоюва големи територии в Херсонска област

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:24, 12.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

200 дни след началото на войната в Украйна - Киев твърди, че си е върнал контрола върху над 500 квадратни километра в Херсонска област. През изминалите дни украинските сили започнаха мощна контраофанзива, която определиха като най-големия си успех от началото на сраженията. В отговор Москва бомбардира отвоюваните територии, включително електропреносната мрежа. Така няколко милиона души в източна Украйна останаха без ток.

Над 20 са освободените украински селища за изминалите 24 часа, съобщават от украинската армия. Твърди се, че съотношението на силите е 8:1 в полза на украинските военни. Като най-голям успех от Киев определят отвоюването на голяма част от източната Херсонска област. Продължава и контраофанзивата в района Харков, където според губернатора Олег Синегубов, руските сили масово отстъпват.

"През изминалите две седмици постигнахме значителен успех. Украинската армия е освободила около 500 кв. км. Можем уверено да заявим, че голяма част от Херсонска област е под наш контрол", заяви Наталия Хуменюк, говорител на военно командване "Юг".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че сега най-важната задача е защитаването на отвоюваните територии.

От руското военно министерство съобщиха, че са започнали обстрел срещу територии под контрола на украинската армия, сред които градовете Купянск и Изюм. Кремъл отрича успехите на Киев да са сигнал за промяна в хода на войната.

"Разбира се, че Русия ще постигне целите на своята специална военна операция. Отстъплението на руската армия не е на дневен ред", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Преговори за мир с Украйна не са възможни, каза още Песков.

Същото послание отправи в среднощното си обръщение и украинският президент Зеленски. Той обвини Москва в тероризъм, след като в отговор на контраофанзивата, руските сили нанесоха удари по цивилни инфраструктури. Поразена е и електропреносната мрежа и без ток останаха части от централна и източна Украйна. Спирането на тока остави блокирани хиляди хора в харковското метро.

Снимки: БГНЕС

На тъмно са още Донецка, Сумска, Запорожка и Днепропетровска област. Според Зеленски, този ход на Москва е поредният опит да всее страх сред украинските граждани и да ги пречупи, подобно на спирането на газовите доставки и обричането на жителите на обсадени градове на глад. Той, обаче, е категоричен - Русия няма да постигне целите си.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян се класира за финала при 60-килограмовите на Световното по борба в Белград
Едмонд Назарян се класира за финала при 60-килограмовите на Световното по борба в Белград
Газ по тръбата с Гърция може да потече и преди 1 октомври, ако се събере цялата документация, прогнозира министър Шишков
Газ по тръбата с Гърция може да потече и преди 1 октомври, ако се събере цялата документация, прогнозира министър Шишков