НОВИНИ

40 полицаи са съдействали през годините на Семерджиев, трима от тях са на ръководни позиции (обобщение)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:53, 12.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
Криминално
Слушай новината

Уволняват полицайката Симона Радева заради случая "Георги Семерджиев". Възмутителни данни показва доклад на Инспектората в МВР - около 40 полицейски служители, сред които трима на ръководни позиции, са съдействали през годините на обвинения за жестоката катастрофа през юли на столичния булевард “Черни връх”, при която загинаха две млади жени.

Сред установените служители са представители на различни районни управления, включително и от СДВР. Сред тях са и трима на управленски позиции. Спрямо тях са образувани дисциплинарни производства, а служебният вътрешен министър заяви, че е дал указания производствата да бъдат придвижени възможно най-бързо и да се действа абсолютно безкомпромисно.

Единственото име, което беше споменато от министъра беше това на полицайката Симона Радева, чието име нашумя след жестоката катастрофа и беше посочена като един от служителите на МВР, подпомагали Семерджиев. За нея първоначално се появиха твърдения, че е била в колата на обвиняемия по време на катастрофата. В хода на проверката стана ясно, че няма събрани доказателства, че в джипа е имало други хора.

Вътрешната проверка обхваща периода от 2014 година до днес. Според заключенията в доклада на Инспектората, Симона Радева е поддържала контакт с Георги Семерджиев много преди катастрофата. Как по-точно му е помагала - служебният вътрешен министър отказа да съобщи детайли.

"Впрочем полицай е трудно да се каже за човек, който извършва такива деяния, предявени са ѝ тези данни, подлежи на дисциплинарно наказание уволнение. Несъвместимо с пагона на служител на МВР е такова поведение, каквото е констатирано в хода на проверката. Съдействие на лице, извършила криминална проява по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност", каза Демерджиев.

Скоро след катастрофата се появи информация, че Симона Радева осигурявала "полицейски чадър" над Семерджиев. Тогава тя заяви в личния си Фейсбук профил, че съвестта ѝ е чиста и че се надява истината да излезе наяве, днес профилът ѝ в социалната мрежа вече не е публично достъпен.

"Чадърът" над Семерджиев обаче е бил и на много по-високо ниво, е установила проверката на МВР. Появи се и друга версия - че веднага след катастрофата, полицаи от 4-о Районно управление занесли стълба до апартамента на Семерджиев, за да влезе в дома си. Причината - ключовете му изпаднали при сблъсъка.

"Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев при положение, че е имало достатъчно данни за извършено от него престъпление. Тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това някой е наложил административно наказание очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице", каза Демерджиев.

В хода на разследването стана ясно, че Семерджиев системно е погазвал правилата на пътя, но се разминавал безнаказано. Едва след катастрофата през юли била докладвана на прокуратурата преписка, че през декември 2020 г. му е съставен акт за шофиране без книжка, но наказателно постановление тогава не било връчено на Семерджиев. Установен е аналогичен случай и през 2010 г. Служебният министър не изключва възможността да има и други полицаи, които са помагали на Семерджиев и заяви, че ще бъде санкциониран безкомпромисно всеки, който си позволи да съдейства на криминално проявен.

"Самият факт, че толкова много служители са съдействали под една или друга форма на едно лице, за мен говори ясно, че вероятно има и хора, които са останали скрити от фокуса на внимание, които са стояли зад тези приблизително 40 служители. По отношение на тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора", каза министърът.

След като блъсна и уби с джипа си две млади жени Георги Семерджиев избяга от мястото, а на следващия ден беше задържан. Повдигнати са му общо пет обвинения, сред които за причиняване на катастрофа с две жертви, фалшива шофьорска книжка, управление на автомобил след употреба на наркотици. През юли от прокуратурата съобщиха, че са установени данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР за покровителстване на обвиняемия Семерджиев, както и за търговия с влияние. Дни по-късно беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. Към момента няма повдигнати обвинения на служители на МВР.

По темата работиха: Йоана Миланова, Александър Марков

КАТАСТРОФАТА НА "ЧЕРНИ ВРЪХ". ДОКЪДЕ СТИГНА РАЗСЛЕДВАНЕТО?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното