НОВИНИ

13-годишно момче е най-младият иподякон в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 12.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

13-годишно момче от разложкото село Баня е най-младият иподякон в региона. Той не пропуска църковна служба, дори се е случвало да иска разрешение да отсъства от училище, за да присъства на големи празници.

"Нека първо ви кажа какво е иподякон. Иподяконът е най-ниската титла за свещеник. В олтара, на свещеника да помагам, кадилницата да я запаля, да му я подавам, свещника", казва Лъчезар Ядков.

Да служи в храма е сбъдната мечта за 13-годишния Лъчезар. От малък той ходи с желание в местната църква в село Баня и с любопитство следи всяка част от неделните служби.

"Навремето аз съм имал прапрадядо клисар в Гърция, двете ми прабаби са били много вярващи. И поколение на поколение, и е дошло. Пеенето – това е най-сложно. Трябва ноти, черковнославянски език", казва той.

Само желание обаче не е достатъчно, за да служи на свещениците. Лъчезар се е готвил доста време, обучавал се е и в православен лагер.

"Той приемаше всичко с най-голямо желание и ние откликнахме с всичката си любов към него. И постигнахме едни прекрасни резултати. И днеска в църквата той ни е прекрасен помощник. Толкова е в себе си приел, че изпреварва всички сутринта, преди самата литургия, да дойде в храма. За мен това е голяма радост и се надявам, че ще създадем един прекрасен младеж – вярващ, благочестив. На какво се дължи големият интерес на момчето към религията, родителите му нямат обяснение", казва отец Янко Русков.

"Вечер когато му се пее извади си Светата литургия, пее си песни. Не че не играе като другите деца. И навън излиза с колело, с децата. Но то си му идва нещо отвътре. Когато иска да си прочете молитва или нещо друго сяда си и друго не го интересува", казва майка му Мария Ядкова.

По време на службите Лъчезар носи уникална дреха, ушита преди повече от век.

"Главен тука турчин му се разболява детенцето, момиченце и какво ли не е правил не можело да се излекува. И той се обръща към църквата, и по-специално да се молят тука на Св. Георги да се излекува детенцето. И се получава чудото. И в това, че се излекува подарява този прекрасен иподяконски стихар, който не е обличан не знам колко години, но мога спокойно да кажа, че 80 години и повече не е обличан", обяснява отец Янко Русков.

Следващата година 13-годишното момче ще кандидатства в Софийската духовна семинария, защото иска да стане свещеник.

"Защото те са по-близо до Господ и вярата, речта, словото Божие, да го изпълняваме и да уча другите хора да идват", казва Лъчезар.

Вижте повече във видеото

Репортер: Йорданка Бакалска

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното
Петър Хубчев напусна Берое
Петър Хубчев напусна Берое