НОВИНИ

Единбург се прощава с покойната кралица Елизабет Втора

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:53, 12.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания се сбогува с кралица Елизабет Втора, която почина в петък на 96-годишна възраст. Поданиците ѝ могат да се поклонят пред нея в Единбург. Крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила пристигнаха в столицата на Шотландия за траурна панихида. Преди това Чарлз произнесе първото си слово в британския парламент в качеството си на монарх.

Животът и смъртта вървят ръка за ръка. И докато британците скърбят за кралицата, с която премина животът на поколения, те посрещат своя нов крал. Днес Шотландия изпраща Елизабет в последния ѝ път. В Единбург Чарлз Трети и другите деца на Елизабет - принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард, поведоха процесията, с която ковчегът с тленните останки на покойната им майка беше пренесен от двореца Холирудхаус в катедралата "Сейнт Джайлс".

Пътят до катедралата беше плътно обграден от хора. Това стълпотворение напомня за 1953 г., когато Елизабет за първи път посещава Шотландия като кралица. До утре гражданите ще имат възможност да се простят с нея. Тази вечер кралят и членове на кралското семейство ще участват в бдение в катедралата.

По-рано днес в Лондон Чарлз за първи път посети парламента в качеството си на монарх. Той и кралицата консорт Камила приеха съболезнованията на депутатите от двете камари. В словото си кралят отдаде почит на майка си цитира думи от шекспировата пиеса "Хенри VIII".

"Както казва Шекспир за предишната кралица Елизабет - "тя беше образец за всички принцове". Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни напомня за жизнените парламентарни традиции, на които членовете на двете камари се посвещават с лична ангажираност за благото на всички нас", каза крал Чарлз Трети.

Снимки: БГНЕС

Погребението на Елизабет Втора ще се състои в понеделник, а в 20.00 ч. вечерта в неделя Великобритания ще почете паметта ѝ с едноминутно мълчание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното
Билал Бари е със съмнения за скъсана кръстна връзка на коляното