Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Газ по тръбата с Гърция може да потече и преди 1 октомври, ако се събере цялата документация, прогнозира министър Шишков

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 12.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Пропуските по интерконектора са били съществени - проблеми, свързани с изискванията на противопожарната служба, липса на достъп. Към днешна дата пропуски в строителството няма, има незавършено строителство, което касае вертикална планировка, тротоари и плочки. Това заяви в предаването "Още от деня" служебният регионален министър Иван Шишков. Той изрази надежда, че ако необходимите документи за Акт 16 се съберат, азерски газ може да потече по интерконектора и преди 1 октомври.

Шишков заяви обаче, че по тръбата никога не е имало газ от Гърция към България. Газ е имало от България. А днес трябва да започне приток на газ от Гърция към България за 72-часовата проба.

По думите му, строителите, които е трябвало да завършат най-неотложното, са го завършили. Следва да се завери екзекутивно документация, което министърът увери, че ще направи до два дни.

След като миналия четвъртък министър Шишков е имал остър разговор със строителя за неспазени срокове, днес сроковете са спазени.

"Това, което изисквам от него, за да бъде въведен в експлоатация един такъв обект от такова значение, трябва да има съответните протоколи, които да гарантират, че изпълненото строителство е в норма. Обещали са до петък да има всичките протоколи и Акт 15. Това, което държавата трябваше да направи към днешна дата, го е направила. Дирекция национален строителен контрол буквално се превърна във втори надзор на обекта, всеки ден събираме документация и изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%", каза министърът.

Завършен е първи етап от строителството на интерконектора България - Гърция (СНИМКИ)

Обясни, че е говорил с други министри от кабинета, за да помогнат с лаборатории за издаването на съответните сертификати за въвеждане на обекта в експлоатация. Шишков използва ефира на БНТ, за да помоли всички лаборатории до четвъртък да издадат сертификатите, за да може в петък интерконекторът да има Акт 15.

"В момента, в който строителят и надзора подпишат Акт 15, ще бъде направена държавно приемателна комисия, като целта е до няколко дни да бъде въведен в експлоатация. Събират се всички документи, нужни за Акт 16, така че когато строителят е готов, да не се губи време", обясни министърът.

Как МРРБ се справя с бедствието в Подбалкана - вижте целия разговор с министър Шишков във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската контраофанзива: Киев отвоюва големи територии в Херсонска област
Украинската контраофанзива: Киев отвоюва големи територии в Херсонска област
"Булгаргаз" предлага по-висока прогнозна цена на газа през ноември
"Булгаргаз" предлага по-висока прогнозна цена на газа през ноември