НОВИНИ

Преди 15 септември: Директори на училища се оплакват от срив в електронната система на МОН

От министерството заявиха, че информационната система към момента функционира

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:03, 12.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди началото на учебната година директори се оплакват от срив в електронната система на Министерството на образованието и науката, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година.

В нея директорите трябва да въведат цялата информация за брой ученици, за техните родителите, учебни планове, нормативи на учителите. Оттам информацията попада и в електронните дневници, с които от тази учебна година трябва да работят всички училища от тази учебна година.

Натоварени дни за учители и директори преди началото на новата учебна година. Вместо да се занимават с подготовка за първия учебен ден, те влагат енергия във въвеждането на данни в новата електронна система на просветното министерство. От тази учебна година училищата вече трябва да работят с нея.

Директори и учители разказаха пред "По света и у нас", че се налага да работят през нощта или в почивните събота и неделя, когато няма толкова голямо натоварване и системата дава по-малко грешки. Заради проблемите някои директори заявиха готовност да подадат оставка.

За "По света и у нас" от просветното министерство казаха, че в момента системата работи. Най-големият проблем е бил на 5-и септември, но на 9-и вече всичко е било наред. Въпреки това и днес директори се сблъскваха с редица проблеми. В просветното министерство не са постъпвали сигнали за проблеми от други места освен от столицата. Наша проверка обаче показа, че трудности има и в други градове на страната, например в Пловдив.

В навечерието на новата учебна година въвеждането на електронната система променя изцяло режима на Мирена - спи през деня, работи предимно през нощта. За да успее, работи и в събота, и в неделя. Причината - често заради проблем със сървърите има срив в системата.

"Дебнем кога всъщност е по-свободно, за да може да се работи. Тъй като иначе тя започва безкрайно да се върти, дава възникна грешка, много често не записва записите и се налага по 5-6, а понякога и по 10 пъти е имало случаи да се въведе една и съща информация", каза Мирена Дакова, главен учител в 51-о СУ "Елисавета Багряна".

"Електронните рецепти са в пъти, десетки пъти нещо по-малко от това, което ни карат да правим ние. За 700 000 ученици, 100 000 учители и 1 милион и половина родители имат достъп до тази система. Представете си това е супер амбициозно", каза Асен Александров, директор на 51. СУ "Елисавета Багряна".

Директорите все още не са въвели всички данни в системата. А когато програмистите отстраняват проблеми, учителите не могат да работят паралелно с тях, обясниха те.

"Няма връзка логическа между някои от модулите и ти направиш едно нещо, то създаде беля на друго място и ти като отидеш трябва да въвеждаш нови данни, просто трябваше по-дълъг пробен период да има", каза Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

"Правиш нещо, а всъщност както обичат да казват хората "Кучето си гони опашката". Почувствах се като едно куче, което си гони опашката и не може да я стигне. Безсънни нощи, преумора, резултатът е отново изпълнен отново с грешки, няма как за съжаление да бъда удовлетворен от работата си в такъв момент от учебната година, когато подготвяме учебната година. Когато за нас трябва да бъде празник, а всъщност нервите са ни изопнати до крайна степен", обясни Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ "Хан Крум".

А новата национална електронна система има и пряка връзка с електронните дневници. От тази година те са задължителни за всички училища и за първи път системата позволява те да са безплатни. Всяко училище има право на избор - дали да използва дневниците в новата система, или да продължи с вече познатите.

"Това ще бъде четвърта година, в която работим с избрания външен доставчик, а със системата НЕИСПУО не сме работили. Разбира се, да обучиш на ново един колектив да работи с нещо ново и непознато, знаейки колко трудно се внедрява сред нашата гилдия нещо ново като електронна система, предпочетохме и взехме решение да останем на познатите електронни дневници", каза още Данко Калапиш, директор на 107-о ОУ "Хан Крум".

В писмена позиция от просветното министерство заявиха за "По света и у нас", че националната електронна информационна система към момента функционира и допълват, че затруднения в работата й е имало на 5-и септември. Причината - големият брой потребители, които качват данни в системата едновременно. От МОН заявиха още, че при всяка нова функционалност е имало публикувани и допълнителни указания за работа. Директори и учители обаче признават, че помощ получават в социалните мрежи помежду си, тъй като насоките на МОН не са им от полза.

Крайният срок за изчистване на всички проблеми е 5 октомври, когато цялата информация трябва да бъде утвърдена. Просветният министър заяви, че ще проявят разбиране и ще бъдат гъвкави.

Вижте повече в прякото включване на Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Моралес напусна ЦСКА 1948, пред завръщане е в Ботев Враца
Даниел Моралес напусна ЦСКА 1948, пред завръщане е в Ботев Враца
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна
Ботев Пловдив стартира подготовка за петъчното си гостуване на новака Спартак във Варна