НОВИНИ

От утре в Русе започва разяснителна кампания за предстоящите избори

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 12.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пробното гласуване с машини на много места в страната започва. От утре в Русе стартира разяснителна кампания за предстоящите парламентарни избори. В крайдунавския град всички желаещи ще могат да се обучат как да гласуват на 13-те демонстрационни машини, преди да дадат реалния си вот за народни представители на 2 октомври.

Въпреки че машинното гласуване не е новост за избирателите, вероятно и сега ще има възрастни хора, които ще се притесняват, коментираха от Районната избирателна комисия. Практиката им обаче е показала, че който е отишъл да гласува, се е справял. По думите на председателя на РИК Милена Хинкова, най-важното е да не бързат и внимателно да четат какво трябва да направят.

"Първо поставят внимателно картата, докато усетят лека съпротива, за да започне да зарежда екрана. Това е първото, което ги спира и изпитват някакъв проблем", каза Милена Хинкова – председател на РИК-Русе.

Милена Хинкова обръща внимание и на това, че бюлетината с имената на партиите е повече от една страница.

"Да проверят точно тяхната партия на коя страница е. Когато упражнят вота си, т.е. отбележат партията и преференцията, трябва да натиснат преглед, за да проверят дали това е тяхната партия или преференция, която са искали да направят", обясни Милена Хинкова.

А ако избирателите случайно сгрешат, могат да направят корекция.

"Има опция да се върнат обратно и да променят избора си. Този момент е важен, защото точно тука се отказват и стават някакви сложни истории. След като натиснат "гласувай", тогава вече не могат да променят избора си. Разписката в никакъв случай не трябва да я дърпат, преди да чуят един звук, който е като от рязане на хартия", каза още Хинкова.

По-особените моменти от гласуването членовете на РИК ще разясняват на хората до 29 септември. До тогава демонстрационните машини ще обиколят всички населени места в региона. Утре освен в Русе, устройствата ще бъдат и в село Щръклево.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова: Момичетата са готови да покажат най-доброто, на което са способни
Невяна Владинова: Момичетата са готови да покажат най-доброто, на което са способни
Висшата лига се завръща, отложиха Юнайтед – Лийдс и Челси – Ливърпул
Висшата лига се завръща, отложиха Юнайтед – Лийдс и Челси – Ливърпул