НОВИНИ

София: Добра организация и без големи забавяния при обработката на протоколите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
07:34, 15.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В цялата страна продължава броенето на протоколите. До момента няма област, в която да са приети 100% от изборните книжа от районните избирателни секции. До час се очаква да приключи обработването на протоколите в зала Арена Армеец и зала Фестивална.

Най-много чакаха представителите на секционни избирателни комисии, в които имаше грешки. Въпреки, че изборите са две в едно, организацията е добра и нямаше големи забавяния.

В Арена Армеец тази нощ 1200 секционните избирателни комисии предават изборните документи. Тук се обработват книжата от 23 и 25 РИК.

Към 6 часа сутринта в 23 РИК вече бяха обработени 568 от общо 668 протокола. В 25 РИК остава да бъдат предадени изборните книжа само от една избирателна секция.

Още около 500 секционни комисии предаваха книжата си от изборите в зала Фестивална. Там се приемат документите от 24 РИК и остават да бъдат обработени около 50 секции.

Очаква се процесът да приключи до час и половина.

Повечето представители на СИК-ове разказа, че процестът върви сравнително бързо и са доволни от организацията. Някои съобщиха за забавяния, но основните оплаквания бяха свързани с транспорта - наложило се е да изчакат повече от час, докато бъдат извозени до залата.

Забавянето на обработването на протоколите се дължи на факта, че изборите се провеждат "2 в 1", както и заради решението на ЦИК да има 100% контролно броене на разписките.

Над 100 са сигналите за нарушения през вчерашния ден. Те са свързани основно с обръкване на гласоподавателите при упражняването на машинния вот.

Подробности вижте в прякото включване на Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавяне и напрежение при предаването на протоколите в Кърджали
Забавяне и напрежение при предаването на протоколите в Кърджали
Междинни данни в Благоевград: Първа политическа сила е ГЕРБ
Междинни данни в Благоевград: Първа политическа сила е ГЕРБ