НОВИНИ

Софийската градска прокуратура протестира присъдата на Боян Расате

софийската градска прокуратура протестира присъдата боян расате
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 27.06.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската градска прокуратура ще протестира присъдата на Софийския градски съд по отношение на Боян Расате, обвинен в хулиганство и нанасяне на телесна повреда.

С присъда на Софийския градски съд, постановена на 24 юни, подсъдимият Б. С. е признат за невиновен по повдигнатите му обвинения пред съда по внесен от Софийската градска прокуратура обвинителен акт за хулигански действия, извършени с изключителна дързост, както и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Действията на подсъдимия са извършени на 30 октомври миналата година в офис на ЛГБТИ.

Със същата присъда Боян Расате е признат за виновен по основния състав на престъплението, като е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 3000 лева.

Софийската градска прокуратура не е съгласна с правните изводи на Софийския градски съд и ще протестира в законоустановения срок присъдата, с която на 24 юни му беше наложена глоба в размер на 3000 лева.

Софийската градска прокуратура протестира присъдата на Боян Расате

На 6 юни Прокуратурата на Република България изпрати в 47-ото Народно събрание експертни предложения за промени в Наказателния кодекс. Част от тях са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза.

Тези престъпления са в противоречие с основните европейски ценности, които прокламират уважение и толерантност към етническото, културното, религиозното и езиковото многообразие и са срещу всяка форма на дискриминация. Целта на експертните предложения е да се гарантират правата на човека, независимо от неговата сексуална ориентация и полова идентичност.

Предлага се в съставите за убийство и за телесни повреди да се добавят "хомофобските и трансфобските" подбуди, да се предвидят квалифицирани състави за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки подбуди. Отправена беше и препоръка за въвеждането на норма в Общата част на Наказателния кодекс, съгласно която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се счита за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство.

Изпратените на Народното събрание експертни предложения са изготвени след работни срещи с представители на неправителствени организации в сферата на защитата на правата на ЛГБТИ-общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален треньорски семинар по баскетбол ще се проведе на 30 и 31 юли
Национален треньорски семинар по баскетбол ще се проведе на 30 и 31 юли
Злато, сребро и бронз за кану-каяка от Евро 2022 при юношите и девойките
Злато, сребро и бронз за кану-каяка от Евро 2022 при юношите и девойките