НОВИНИ

Софийският планетариум: Като в космическа капсула (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 25.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Галерия
Слушай новината

Планетариум в София беше открит днес в Южния парк. Официално той ще заработи от утре.

Планетариумът ще побира 15 души, височината му е 4,6 м, а диаметърът на купола, който е наклонен - 5 м, четири проектора дават перфектен образ, пречистването на въздуха е гарантирано от най-съвременната климатична система. Но най-важното – конструкцията е изцяло българско изделие.

Този на пръв поглед малък купол е прозорец към безкрайния Космос. С помощта на четири прожектора посетителите могат да изследват Вселената. Софийският планетариум е разположен под ъгъл 25 градуса и дори самата конструкция е специална.

"Направихме авиационна конструкция. Куполът е от композитни материали и фибро стъкло и епоксидна смола, реално целия 5-метров купол зад нас тежи около 100 кг. Малко по-силен човек може да го вдигне самостоятелно. В същото време е лек но е много здрав - тествали сме го до 300 кг. Нищо не му влияе - сняг, дъжд", обясни д-р Недислав Веселинов, авиационен инженер-конструктор.

Веднъж, когато влезете в купола полетът започва. Филмотеката ще се обновява ежемесечно, за да се отговори на интереса на всеки посетител.

"Филмите са разделени в няколко категории. Хората, които наистина са запознати с Космоса и знаят какво искат на научат и да разгърнат своите знания. Има и филми, които са съвсем научно-популярни, които просто ще ни позиционират във Вселената и ще ни покажат къде сме ние и защо сме тук", каза инж. Янислав Мирков, авиационен инженер-конструктор.

Създателите предвиждат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички участници в изборите на 2 октомври са подали в срок отчетите си пред Сметната палата
Всички участници в изборите на 2 октомври са подали в срок отчетите си пред Сметната палата
Русия възражда марката Москвич след повече от 20 години (видео)
Русия възражда марката Москвич след повече от 20 години (видео)