НОВИНИ

Соня Момчилова: СЕМ може да бъде партньор на медиите, а не просто рестриктивен орган

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 02.05.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

"СЕМ свърши много неща, които не са му пряка задача, дори няма правомощията за тях, като например, ангажиментът за ограничаване на рекламата за хазарт, както и да отвори максимално работата на регулатора, така че той да се превърне в най-прозрачно работещия регулатор в Европа". Това заяви в "Още от деня" Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии.

Тя вярва, че СЕМ може да бъде партньор на медиите, а не просто рестриктивен орган или "папски конклав", който да решава техните съдби.

"Предвид темпото, с което се развива медийната и дигиталната среда, конкуренцията, която имат традиционните медии, би било демагогия да формулирам бъдещи задачи. Съдбата на медиите е изключително важна и всички живеем в момент на обрат", каза Момчилова.

Председателят на СЕМ изрази опасения, че подготвяният от Европейската комисия европейски медиен закон може да се окаже "мастодонт" и да въвежда свръхправила.

"Това, което се предвижда в този акт, е да се създаде един голям регулатор, който да подчини работата на националните регулатори на нови правила. Изискванията и очакванията, които са заложени в тези текстове, по никакъв начин не биха могли да бъдат оправдани от нас, защото нямаме нито финансовия, нито кадровия ресурс, а и нужната експертиза, за да можем да доказваме произход на медиите, да регулираме интернет и агенциите”, подчерта Соня Момчилова.

Целия разговор гледайте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК официално забрани вноса на някои земеделски продукти от Украйна в България и още 4 страни
ЕК официално забрани вноса на някои земеделски продукти от Украйна в България и още 4 страни
Ботев Враца надигра Локомотив София у дома на старта на 29-ия кръг в Първа лига
Ботев Враца надигра Локомотив София у дома на старта на 29-ия кръг в Първа лига