НОВИНИ

Спасиха възрастна жена в Турция след близо 10 дни под руините

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:22, 15.02.2023 (обновена)
9429
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

212 часа след мощните земетресения в Турция и Сирия изпод развалините в град Адъяман жива беше извадена 77-годишна жена.

Според лекари, тя е в задоволително общо състояние.

През изминалия ден, повече от седмица след труса, бяха спасени общо 9 души. Към момента жертвите на бедствието са над 41 хиляди. Увеличават се опасенията за тежка хуманитарна криза.

Как да действаме при по-силно земетресение?

Османие е новият дом, където са настанени около 700 души, които идват от най-засегнатите от труса места в Турция. Османие се намира на около 100 км от Адана и на близо 135 км от Газиантеп. Един от коловозите на гарата в града не се използва - там е спрял влак, в който се настаняват хора, изгубили домовете си при труса.

Условията в 13-те вагона не са луксозни, но има топла вода и електричество. А това е далеч по-добре от това да спиш на улицата и да се топлиш на огън. Всеки ден от тук тръгват по няколко семейства - намерили са къде да започнат живота си отново. На тяхно място обаче, почти незабавно пристига други оцелели.

Опитваме се да не губим надежда, но не е лесно, казват обитателите на влака.

Тежка остава и ситуацията в Сирия. Властите там откриха още два контролно пропускателни пункта, за да може хуманитарна помощ да стигне до засегнатите райони. Мнозина обаче така и не са дочакали спасението. Уалид е изгубил част от близките си в провинция Идлиб.

"Хората живяха под отломките 3-4 дни. Но нямаше как да ги извадим. По две ръцете не стигат. Загубихме деца. Аз загубих брат си, неговите деца, братовчедите, общо 25 души", казва той.

В провинция Алепо стигна и мобилна поликлиника, която да осигури минимална медицинска помощ. ООН призова за Сирия да бъдат събрани около 400 милиона долара, с които страната да бъде подпомогната в следващите 3 месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски: Ситуацията на фронтовата линия в Донецка и Луганска област остава изключително трудна
Зеленски: Ситуацията на фронтовата линия в Донецка и Луганска област остава изключително трудна
ВКС решава за присъдата на бивш служител на МВР, убил дете на пешеходна пътека
ВКС решава за присъдата на бивш служител на МВР, убил дете на пешеходна пътека