НОВИНИ

Как се оцелява под срутена сграда?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:00, 14.02.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Шансът да се намерят оцелели под руините намалява с всеки изминал ден, но все още не е невъзможно. Критичните 72 часа минаха отдавна, но спасителите все още намират живи под развалините.

Тази вечер от Турция се връщат 5 екипа на "Пещерно спасяване" . За 4 дни са се отзовали на над 15 сигнала.

"В нашия случай екипът ни помогна за изваждането на една жена преди два дена, която беше в добро състояние, първо беше получен сигнал за намерен жив човек, но имаше и такива фалшиви, но когато отидохме турските екипи вече бяха говорили с нея, защото се намираше много близо до сградата", каза Владимир Георгиев от "Пещерно спасяване".

Екипът с доброволци на Пещерно спасяване

За оцеляването под отломките до голяма степен роля има късметът да попаднеш в така наречения "триъгълник на живота", да не си претърпял значителни наранявания и да имаш пролука, през която влиза въздух.

"Със сигурност трябва да има достъп до въздух, защото има хора, които и да не са премазани, ако всичко около тях е уплътнено с чакъл или бетон, след ден, два, три, могат да умрат от задушаване", каза Владимир Георгиев.

Прието е, че периодът, в който човек може да оцелее без вода е около три денонощия, но при малки деца този период е още по-кратък.

Голяма част от забележителните спасявания по време на земетресенията в Турция са на деца. Една от основните причини за оцеляването им с дни под руйните е, че те заемат по малка площ.

"Може би при бебетата точно заради това, че заемат по-малко място, механичният травматизъм е по-малък, но от друга страна те са доста уязвими на температурни въздействия. Както разбрахме минусовите температури са били ключов фактор", заяви д-р Таня Тенева, началник на интензивно отделение в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

При минусови температури оцелява петгодишният Араш. Той прекарва 105 часа под развалините. Когато спасителите го откриват той е със силна хипотермия, а телесната му температура е спаднала до 28 градуса. Араш вече е добре и се възстановява бързо. Баща му и брат му умират, но дядо му оцелява. Той описва Араш като дете със силен характер. Въпреки че шансовете да се намерят още оцелели под отломките вече са минимални, надежда за още чудеса все още има. Историята помни рекордни случаи на хора, оцелели и след 27 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките ни до 20 години научиха съперничките си за Европейското, Дивизия Б
Баскетболистките ни до 20 години научиха съперничките си за Европейското, Дивизия Б
Димитър Бербатов: Разбира се, че Манчестър Юнайтед е в битката за титлата
Димитър Бербатов: Разбира се, че Манчестър Юнайтед е в битката за титлата