НОВИНИ

"Знаеш ли какво дишаш?" - инициатива следи колко замърсен е въздухът в училищни кабинети

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:24, 14.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Колко замърсен може да бъде въздухът в една класна стая? На този въпрос търси отговор кампанията "Знаеш ли какво дишаш?". Над 130 датчика следят качеството на въздуха в няколко училища и детски градини в страната. Сензорите замерват основните показатели на микроклимата в класната стая - топлина, влажност и съдържание на въглероден диоксид.

Насищане с въглероден диоксид - три пъти над нормата - това показва датчикът само минути след началото на учебния час.

"Над 2700 частици на милион. Това означава, че въздухът е доста застоял вече и е добре да се проветри", обясни Христо Атанасов, инициатор на кампанията.

"Часовете в първи клас са по 35 минути и ги отваряме за 10 минути, но ви казвам, че се налага понякога и по време на часовете да се отваря, за да се смени въздуха", коментира Соня Каменова, главен учител в 51-во СУ "Елисавета Багряна".

51-во училище засега е единственото в София, в което има поставени сензори.

"Целта е създаване на добри навици, тъй като и учители и ученици нямат правилно усещане за здравословна среда", заяви Асен Александров - директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".

"В момента виждаме този коридор, в който се намираме, шестте стаи, в които пилотно сме инсталирали сензори и се вижда, че стаята, в която току-що бяхме, е светнала в червено, а другите четири са в жълто", каза Христо Атанасов.

Системата позволява да се проследи какви са били стойностите за минали периоди - тоест кога не е било проветрявано и нивата на кислород падат.

"Мога да виждам графиката какво е ставало вчера, онзи ден и така нататък и да си поговорим с колежката - моля, създайте по-здравословни условия в класната стая на вашия клас", посочи Асен Александров.

Поставените до този момент сензори са безплатни за училищата и детските градини. Обсъждат се варианти как да се финансира закупуването на още апаратчета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотът на Ферари Шарл Льоклер иска да спечели световната титла във Формула 1
Пилотът на Ферари Шарл Льоклер иска да спечели световната титла във Формула 1
Семейство от Варна е държало в дома си близо месец тялото на починалото си дете
Семейство от Варна е държало в дома си близо месец тялото на починалото си дете