НОВИНИ

Преди ИЗБОРИ 2023: Нови коалиции и нови формации на партийни отцепници

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:13, 14.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Политика
Слушай новината

Партиите и коалициите разполагат с един последен ден - утре, за да се регистрират в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Коалицията между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" подаде документи в ЦИК. Бивши депутати от "Има такъв народ" тръгват по собствен път, а над 120 души от пловдивската организация на БСП напускат партията.

Новата коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" се регистрира за съвместно участие в изборите със събрани 9999 подписа. Те изразиха увереност, че в този формат ще успеят да постигнат мнозинство и да излъчат редовен кабинет.

"В миналото НС разбрахме, че "съединението прави силата" трябва да стане извън НС, за да имаме силна група на реформаторски сили и най-накрая надеждата на всички българи да стане реалност", заяви Кирил Петков.

"България трябва да тръгне напред. Усещаме, че БГ е спряна, защото силите на статуквото са забили като магарета и не дават страната да тръгне напред", коментира Христо Иванов.

"Български възход" очакват двойно по-добър резултат на тези избори от предишните. Тръгват с намерението за диалог.

"На българските граждани им е необходима увереност, че политическата класа е в състояние да води този диалог, да търси взаимодействие в интерес на българите", заяви Стефан Янев - председател на "Български възход".

А ексдепутатите от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански влизат в коалиция "Заедно". За раздялата си с партията на Трифонов казват, че когато принципите им се разминали, си стиснали ръцете и всеки поел по своя път.

"Търсим една умерена политика. Червени линии няма да чертаем, защото червените линии видяхме, че ни влачат все по-надолу и надолу", заяви Ива Митева.

"Решенията, когато се взимат от едно политическо ръководство, което не е водено само от един лидер и от един представител, смятам, че те са по-реалистични", заяви Любомир Каримански.

Снимки: БГНЕС

Вместо да стягат редиците си преди вота, над 120 души от пловдивската организация на БСП напускат партията начело с червените общински съветници в града, ден след като почти цялата организация в Перник направи същото. Името на групата в Общинския съвет, която се свързва с Георги Гергов, става "Алтернатива за Пловдив".

"Ние повече няма как да се борим вътре в партията, ние не можем да се изправим срещу тези манипулации, които се извършват и затова взехме решение да продължим да се борим за левите хора, само че извън българската социалистическа партия", каза Николай Радев - председател на "Автентична лява БСП".

"Няма нито един, който да е дал заявление за напускане на партията, от няколко дена имаме информация, като ръководство, че от вече бившите съветници се привикват социалисти, за да ги убеждават да напуснат редиците на БСП", заяви Иван Петков, председател на Градската организация на БСП в Пловдив.

Отдавна е време за обединение на всички ляво мислещи хора в страната, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод Новата левица.

"Много се надявам, че тази нова формация ще даде път на средното поколение, на младите хора, които имат един много различен поглед в един модерен свят. Аз им пожелавам успех и много се надявам един ден заедно с БСП България да има стабилна политическа левица", заяви Илияна Йотова.

Според Йотова е важно да има ляво, дясно и център, за да има истински сблъсък на идеи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански: Коалиция "Заедно" иска да промени политическия модел на страната
Любомир Каримански: Коалиция "Заедно" иска да промени политическия модел на страната
Баскетболистките ни до 20 години научиха съперничките си за Европейското, Дивизия Б
Баскетболистките ни до 20 години научиха съперничките си за Европейското, Дивизия Б